جهان بر بد‌ اندیش تنگ آوریم!

      
خوراكی كه انسان می‎خورد مثل بذری است كه در زمین ریخته می‎شود، اگر حلال و پاكیزه باشد اثرش در قلب كه به منزله سلطان بدن است ظاهر خواهد شد و قلبی می‌شود سرشار از صفا و از اعضا و جوارحش جز خیر و نیكی نمی‌تراود؛ لكن اگر خوراك پلید و حرام باشد قلب را كدر و تیره خواهد نمود.
کد خبر: ۴۲۲
۰۸ دی ۱۴۰۰ | ۰۷:۴۷

به گزارش رسانه بهمن، به نقل از کیهان، به‎طور حتم غذا، هم روی جسم اثر دارد و هم روح انسان را تحت تأثیر قرار می‎دهد. اسلام نیز هر دو موضوع را مورد دقت و كنكاش قرار داده است و در موارد بسیاری انسان‎ها را امر می‎كند تا غذای طیب و حلال میل كنند. برای نمونه خداوند فرموده است: «ای مردم! از آنچه در زمین‌، حلال و پاكیزه است بخورید و پیرو برنامه‎های شیطان نشوید كه البته او با شما آشکارا دشمنی دارد».
همچنین انسان را از خوردن مال حرام بر حذر می‎دارد؛ آنجا كه می‎فرماید: «آنان كه ربا می‎خورند بر نخیزند مگر مانند آن كه به وسوسه و فریب ‎شیطان، دیوانه و بی‎عقل شده و اینان به این علت در مال حرام غوطه‎ورند كه می‎گویند فرقی میان معامله و ربا نیست و حال آنكه خداوند تجارت و دادوستد را حلال و ربا را حرام كرده است. هر كس پس از آنكه پند و ‌اندرز كتاب ‎خدا به او برسد و از این عمل حرام دست بردارد، خدا از گذشته او درگذرد و عاقبت كارش با خدا است و كسانی كه از این عمل زشت دست نكشند، اهل جهنم‌اند و در آنجا همیشگی و جاوید خواهد ماند».

آثار معنوی مال حلال

الف) رشد معنوی انسان‌ها

قرآن مجید در سوره قصص داستان كودكی موسی (ع) را بیان می‎كند و می‎فرماید: «ما از قبل، شیر همه زنان شیرده را بر او حرام كرده بودیم، خواهرش گفت: آیا می‎خواهید شما را به خاندانی راهنمایی كنم كه سرپرست این كودك باشند؟ خانواده‎ای كه خیرخواه این کودک‌اند.»

این آیه كریمه گرچه به ظاهر می‎خواهد بفرماید ما شیر زنان شیرده را بر موسی (ع) حرام كردیم تا از این طریق او را به مادرش برگردانیم؛ ولی پیام باطنی دیگری هم دارد كه جناب موسی (ع) اگر می‌بایست در آینده صاحب ید بیضا شود و بساط فرعون و فراعنه را برچیند و با خدای خود در كوه طور سخن بگوید، لازم است از سینه پاكی شیر خورده باشد و از همان ابتدا لقمه حلال در دهانش گذاشته شود.

ب) ایجاد نورانیت در قلب

لقمه حلال در درون انسان نورانیت ایجاد می‎كند و در اثر نورانیت، قلب خود به دنبال كارهای خیر می‎رود که همین باعث سعادت و خوشبختی او در دنیا و آخرت می‌شود. در این خصوص پیامبر اكرم (صلی‌الله علیه و آله)

فرمودند: «هر كس از دسترنج خود و مال حلال بخورد خداوند درهای بهشت را به رویش می‎گشاید که از هر دری بخواهد وارد شود و در شمار پیامبران خواهد بود و اجر و مزد ایشان را خواهد گرفت.»


ج) استغفار ملائكه

كسانی كه مال حلال می‎خورند مشمول استغفار ملائكه آسمانی می‌شوند. پیامبر اكرم (ص) فرمودند: «كسی كه طعام حلالی بخورد ملكی بالای سرش می‌ایستد و برایش استغفار می‎كند تا از خوردن طعام فارغ شود.»

 

آثار لقمه حرام

قبل از بیان روایات اسلامی بد نیست اشعاری را بیان کنیم كه منسوب به شیخ بهایی و بیانگر آثار شوم غذای حرام است:

لقمه نانی که باشد شبهه‌ناک
در حریم کعبه، ابراهیم پاک
گر به دست خود فشاندی تخم آن
ور به گاو چرخ کردی شخم آن
ور، مه نو در حصادش داس کرد
ور به سنگ کعبه‌اش، دستاس کرد
ور به آب زمزمش کردی عجین
مریم آیین پیکری از حور عین
ور بخواندی بر خمیرش بی‌عدد
فاتحه، با قل هوالله احد
ور بُدی از شاخ طوبی آتشش
ور شدی روح‌الامین هیزم کشش
ور تو برخوانی هزاران بسمله
بر سر آن لقمه پر ولوله
عاقبت، خاصیتش ظاهر شود
نفس، از آن لقمه تو را قاهر شود
در ره طاعت، تو را بی‌جان کند
خانه دین تو را ویران کند
درد دینت گر بود، ‌ای مرد راه!
چاره‌ خود کن که دینت شد تباه

الف) زوال بركت

ب) سلب توفیق عبادت و راز و نیاز با خدا؛ لقمه حرام علاوه بر اینكه بر قلب انسان تأثیر منفی دارد نمی‎گذارد انسان با خدای خود راز و نیاز كند و اگر هم موفق شد مورد قبول الهی قرار نمی‎گیرد. چنانکه پیامبر اكرم (ص) فرمودند: «عبادت كردن با حرام‎خواری مانند بنا كردن ساختمان روی شنزار است.»

یعنی چنانکه بنای بدون شالوده محكم‌، خراب می‎شود و بناکننده از آن بی‎بهره است، عبادت كسی كه از حرام پرهیز نمی‎كند نیز برایش فایده‎ای ندارد.
ج) عدم استجابت دعا؛ یكی از علت‎های مهم قبول نشدن دعاها لقمه حرام است؛ همان‌طور كه پیامبر اكرم (ص) فرمودند: «كسی كه یك لقمه حرام بخورد تا چهل شبانه‌روز نمازش قبول نمی‎شود و تا چهل روز دعایش مستجاب نمی‎گردد.»

د) قساوت قلب؛ یكی از آثار مهم لقمه حرام، قساوت قلب و سیاهی دل است. پند و ‌اندرز در او اثر نمی‎كند، سخت‌ترین مناظر رقت‎بار، او را متأثر نمی‎كند؛ چنانکه در تاریخ عاشورا می‎خوانیم كه امام حسین (ع) به لشكر عمر سعد فرمودند: «شكم‌هایتان از حرام پر شده و بر دل‌هایتان مهر خورده، دیگر حق را نمی‎پذیرید و به آن گوش نمی‎دهید.»(9) این نكته تاریخی گویای آن است كه لقمه حرام قلب را تیره و تار می‎كند؛ آنگاه از پذیرفتن حق و تسلیم شدن در برابر آن خودداری می‎كند و هیچ ‌اندرزی در او تأثیر ندارد و از هیچ جنایتی روی‌گردان نیست.

هـ) زوال نورانیت باطنی و تجری بر گناه؛ یكی از عوامل مهم در وقوع جرم‎ها و گناهان، لقمه حرام است كه نورانیت دل را از بین می‎برد و انسان را بر انجام جرایم پرجرأت می‎سازد. اگر در جامعه ناهنجاری‌های اجتماعی، ولنگاری و معصیت خدا را می‎بینیم شاید ریشه‎اش در لقمه‎هایی است كه عده‌ای از راه غیر مشروع خورده‎اند.

نظرات بینندگان
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب‌سایت منتشر خواهد شد
* متن پیام:
نام و نام خانوادگی:
ایمیل: