به گزارش رسانه بهمن، دیروز ۱۲ دی ماه نخستین سالگرد رحلت آیتالله محمدتقی مصباحیزدی بود. سال ۱۳۹۷ خبر ساخت مستندی درباره زندگی آیتالله مصباح، واکنشهای متعددی برانگیخت؛ مستندی که در روزهای اخیر در این سو و آن سوی کشور اکران میشود و رسانه ملی نیز در شبکههای مختلف خود آن را پخش کرد.
احمد شریفزاده، تهیهکننده و کارگردان مستند «آن زمستان» درباره تولید این اثر به مهر میگوید: «مرحوم آقای بهجت وقتی از نجف به قم میآید یک مدت کوتاهی در را باز میکند و قریب هفت نفر گرد ایشان بودند که این هفت نفر عمدتاً فوت کردهاند و یک نفرشان فقط در قید حیات است. سرآمد این تعداد دوسه نفر بودند که یکی از آنها آیتالله مصباحیزدی، دیگری حاج آقا حسن پهلوانی و آقای سیدابراهیم خسروشاهی بودند. زمانی که آیتالله بهجت فوت کرد، یکی از آقایان که نه از نظر فلسفی و نه حتی سیاسی با مرحوم آیتالله مصباح قرابتی نداشت، به من گفت آیتالله بهجت یک محصول داشت آن هم آقای مصباح بود. پرسیدم حاج آقا منظورتان علمی است؟ گفت همه چیز، از همان موقع به ذهنم افتاد که به آقای مصباح نزدیک شوم. ما مصاحبهای هم با آیتالله مصباح درباره آقای بهجت کردیم که در مستند درباره آقای بهجت هست.»
به گفته این مستندساز نمیشود شما در قم زندگی کنید و چنین شناخت کوچکی نداشته باشید. من از دوره اصلاحات به بعد مسائل را شاهد بودم، به عنوان مثال تحصن طلاب قم را یادم است که در دفاع از آیتالله مصباح بود. ایام تحصن یادم است که شیراز بودم، دوسه روز رفته بودم به پدر و مادرم سر بزنم، وقتی برگشتم دیدم قم به هم ریخته است ولی در آن دوران آقای مصباح هیچ وقت برای من مسئله نبود. آقای مصباح کمکم و شاید بتوان گفت بعد از مستند «آن زمستان» برایم جذاب شد.
وی ادامه میدهد: بعد از سه سال اگر بگویند این فیلم را بساز، شاید طور دیگری بسازم ولی معتقدم «آن زمستان» همه جزئیاتش حتی موسیقی آن حساب شده است. بهتر بود موسیقی میساختیم، ولی به خاطر مسائل مالی نمیتوانستیم این کار را انجام دهیم، اما با شرایط موجود بهترین انتخاب را کردیم و هر کسی هم میبیند فکر میکند ما موسیقی را ساختهایم، البته این موسیقی که انتخاب کردیم از یک گروه اسپانیایی بود و اصلاً استفاده نشده بود.
به گفته کارگردان مستند «آن زمستان» از مهمترین سکانسهای فیلم صحبتهای آیتالله مصباح در مورد رأی مردم و انتخابات است. سکانسی که در مورد پارلمانی بودن حرف میزند در مستند «آن زمستان» وجود دارد که به رأی مردم ارتباط دارد و به نظر میرسد مهمترین سکانس این فیلم از لحاظ شناخت آقای مصباحیزدی و اگر بگوییم فیلم سیاسی است به شمار میرود. آقای مصباح در این سکانس مسئلهای را مطرح میکند که خلاف آنچه در رسانهها در مورد ایشان میگویند بیان میشود. مستند «آن زمستان» در یک جلسه به نمایش گذاشته شد و یکی از نزدیکترین افراد به آقای مصباح به من گفت: «آقای شریفزاده! من این نظر حاجآقا را نمیدانستم.»
شریفزاده در ادامه به مصاحبه دو ساعتهای با پروفسور لگنهاوزن در مورد آقای مصباح اشاره میکند: «اگر این مصاحبه را گوش دهید، تازه متوجه شخصیت آزاداندیش آقای مصباح میشوید. ایشان از مسیحیت جدا شده و مسلمان میشود. جالب آنکه آقای مصباح به ایشان میگوید فقط از مسیحیت بگویید. پروفسور لگنهاوزن مسائلی را در آن مصاحبه مطرح میکرد که به وی گفتم: شما درباره چه کسی صحبت میکنید. وی با قهقهه و لهجه امریکایی که دارد، گفت: «در مورد مصباح». به وی گفتم: آقای مصباح چنین شخصیتی ندارد. وی گفت: «نه نه، این خاطرات واقعی است و دارم از خودم نقل میکنم.» در حالی که چنین اظهاراتی برخلاف آن چیزی بود که از آقای مصباح شنیدهایم. یکی از ثمرات مستند سینمایی «آن زمستان» برای من این بود که به نظر میرسید این مستند نگاه متفاوتی به آقای مصباح ارائه میدهد. همه فرم این کار از عمد است، یعنی هیچ مصاحبهای در آن نیست، چون ما میخواستیم هیچ واسطهای بین شماری مخاطب و آقای مصباح وجود نداشته باشد. هیچ نریشن توضیحی در این فیلم وجود ندارد و فقط کپشنهای توضیحی مشاهده میشود.»