جهان بر بد‌ اندیش تنگ آوریم!

      
تعداد بازدید : 2

به گزارش رسانه تحلیل تصویری بهمن به نقل از بورسان، امروز قیمت دلار بار دیگر به نیمه کانال ۲۷ هزار تومان عقب‌نشینی کرد. در همین حال، قیمت دلار در بازار هرات حتی برای ساعاتی وارد کانال ۲۶ هزار تومان شد. دلار در حالی این کاهش را تجربه کرد که هفته قبل هم تا همین محدوده پایین آمده اما به سرعت بار دیگر به محدوده ۲۸ هزار تومان بازگشته بود. اما آیا ۲۷ هزار تومان کف جدیدی برای قیمت دلار است؟

یک سد محکم پیش روی دلار

تلاش‌های ناکام نرخ ارز برای شکستن مرز ۲۷ هزار تومان ماجرای جدیدی نیست و در ماه‌های شهریور و مهر به کرات شاهد مقاومت در برابر افت قیمت به زیر این محدوده بودیم. به همین دلیل مهم‌ترین سوال پیش روی بسیاری آن است که آیا این بار اتفاقی همچون احیای برجام می‌تواند دلار را به زیر این مرز نزول دهد یا آنکه ۲۷ هزار تومان کف جدید شاخص ارزی کشور است؟

ناتوانی دلار در عبور از مرز ۲۷ هزار تومان؟
 

نقش پررنگ انتظارات در تعیین مسیر ارز

با نگاهی به روند تراز تجاری کشور و قیمت دلار می‌توان وزن درآمدهای نفتی را در مسیر نرخ ارز دید. چنانکه عموما با افزایش صادرات نفتی که آن را می‌توان با رشد تراز کالایی (اختلاف صادرات و واردات کالاها) و یا خالص حساب جاری دنبال کرد، نرخ ارز مسیری نزولی را در پیش گرفته است و برعکس.

با این حال، در دوره مذاکرات هسته‌ای قبلی (سال‌های ۹۲ تا ۹۴) می‌توان دید که عامل «انتظارات» موجب شده که حتی با وجود تشدید تحریم‌ها دلار رشد چندانی را تجربه نکند. چنانکه قیمت دلار پس از صعود به نزدیکی ۳۸۰۰ تومان در سال ۹۲، در سال بعدی تا سطح ۳ هزار تومان عقب‌نشینی کرد. لذا انتظارات می‌تواند سرعت‌گیر رشد دلار حتی با وجود کاهش تراز تجاری باشد.

روند قیمت دلار و تراز تجاری از ابتدای دهه ۸۰
 

تاثیر توافق احیای برجام بر قیمت دلار

کارشناسان بر مبنای آخرین داده‌های صادرات کشور برآورد می‌کنند در حال حاضر ایران روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت می‌فروشد. در سناریوی احیای برجام احتمالا حداقل یک میلیون بشکه به این رقم افزوده شود که می‌تواند درآمد حدودا ۳۰ میلیاردی برای کشور به ارمغان آورد.

اما آیا دلار می‌تواند از مرز ۲۷ هزار تومانی عبور کند که بارها در مواجهه با آن به بالا برگشته است؟ اگرچه عموم کارشناسان توصیه به تزریق مستقیم و ناگهانی دلارهای نفتی به اقتصاد نمی‌کنند، اما سابقه دولت‌ها نشان می‌دهد که اگر این دلارها در دسترس باشند، عموما در جهت تثبیت نرخ ارز به کار رفته‌اند. از این رو، نزول نرخ ارز به کمتر از ۲۷ هزار تومان در سناریوی رفع تحریم‌ها محتمل خواهد بود.

با تمام این تفاسیر، باید در نظر داشت که در طول مذاکرات هسته‌ای قبلی نیز کف قیمت دلار در حین مذاکرات و نه پس از حصول توافق، تجربه شده بود. چراکه بازارها هیچگاه منتظر نتیجه نهایی نمی‌مانند و به اصطلاح اخبار را پیشخور می‌کنند. در مجموع، اگرچه نرخ ارز می‌تواند در محدوده فعلی با حمایت قابل توجه مواجه شود، اما احیای برجام می‌تواند با به ارمغان آوردن ده‌ها میلیارد دلار درآمد نفتی جدید به همراه کاهش هزینه‌های انتقال پول برای کشور، کف‌های جدیدی برای نرخ ارز به همراه داشته باشد.

نظرات بینندگان
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب‌سایت منتشر خواهد شد
* متن پیام:
نام و نام خانوادگی:
ایمیل: