به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن، نتایج بررسیهای وزارت بهداشت و درمان از آلودگی هوا نشان میدهد که از سال ۹۰ تا ۹۷ آلودگی هوا رو به کاهش بوده است. پس از سال ۹۸، اما با افزایش غلظتها مواجه شدهایم. در این سالها بیشتر آلایندههای pm ۵/۲ یا همان ذرات ریز افزایش پیدا کرده است.
این درحالی است که در فصول گرم سال یعنی تابستان شاهد افزایش غلظت آلاینده دیگری از جمله ازن نیز هستیم. با این حال لازم به یادآوری است که کاهش آلودگی هوا، اما در سالهای ۹۰ تا ۹۷ قابل توجه نیست. در این سالها حدود ۷ میکروگرم غلظت ذرات pm ۵/۲ کاهش پیدا کرد، اما باز هم چندین برابر رهنمود سازمان جهانی بهداشت و استاندارد ملی است.
آلودگی هوا هر سال هزینههای مالی و جانی زیادی به کشورهایجهان تحمیل میکند. برای نمونه برآورد مرگهای منتسب به آلودگی هوا در ۲۵ شهر کشور با جمعیت بالغ بر ۳۰ میلیون نفر نشان میدهد که سالانه حدود ۱۱ هزار شهروند ایرانی به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند.
آمار مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در سالهایی که شاهد کاهش غلظت آلودگی بودیم کاهشی بوده و بهحدود ۹۰۰۰ نفر رسیده بود. برای کاهش آلودگی هوا و هزینههایی که به کشور تحمیل میکند تاکنون برنامههای زیادی ارائه شده است.
در این بین قانون هوای پاک، قانون جامع و کاملی است، اما برخی سازمانها و ارگانها به آن عمل نمیکنند. هرچند که ناظر اصلی اجراییشدن قانون هوای پاک سازمان حفاظت محیط زیست است. اما وظایف سازمانها و ارگانهای دیگر ازجمله وزارت کشور، نفت، صمت و نیرو نیز در این قانون گسترده و مهم است. برای داشتن هوایی سالمتر بهترین کار این است که قانون هوای پاک اجرا شود. نباید منتظر معجزه بود بلکه بهتر است قانون هوای پاک به مرحله اجرا برسد.
همه میدانند که منابع آلودگی هوا چیست؟ خودروهای فرسوده، موتورسیکلتها و کارخانجات منابع اصلی آلودگی هوا در کشور هستند. به بیان دیگر برای رفع این معضل بهتر است که اولویتبندیهایی در نظر گرفته و مشکلات منابع تولید آلودگی حل شود.
اقدامات اولویتبندیشده کاهش آلایندههای هوا، اما در کنار تخصیص منبع مالی قابل اجراست. هرچند که در قانون هوای پاک مسائل مربوط به اجراییشدن قوانین اولویتبندی نشده است. از طرف دیگر رشد اقتصادی و نیز کاهش آلایندهها رابطه نزدیکی با هم دارند.
در شهرها و کشورهایی که رشد و توسعه اقتصادی خوب است، آلودگی هوا هم کاهش پیدا کرده است. برای نمونه چین یکی از این کشورهاست که در مدت زمان ۲۰ سال آلایندههای خود را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. آمریکا هم در مدت زمان ۳۰ سال حدود ۷۷ درصد از آلایندههای خود را کاهش داد و این نشان میدهد که توسعه اقتصادی تاثیر زیادی در کاهش آلایندهها دارد.
عباس شاهسونی - رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت / روزنامه جام جم