به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن به نقل از نمناک، رفتارهای والدین بویژه مادران در اوایل دوره شکل گیری عادات تغذیه ای کودک در نحوه تغذیه وی در سال های بعد موثر است. در ادامه با عوامل بی اشتهایی کودک و راههای برطرف کردن آن آشنا خواهید شد.
بسیاری از والدین می بینند زمانی که کودک خردسالشان به دلیل اینکه غذایی را دوست ندارد، اعتصاب غذا می کند. اما در بیشتر موارد، بچه ها بعد از چند ساعت، وقتی که شکمش قاروقور می کند، به سمت میز برمیگردند تا آن غذا را بخورد.
اما اگر این کار بیشتر طول بکشد چه؟
خوب، برای کودکان در حال رشد طبیعی نیست که از خوردن غذا برای مدت طولانی امتناع کنند.کودکان در حالت طبیعی هر چند ساعت گرسنه می شوند و امتناع از خوردن، به احتمال زیاد نشانه یک مشکل اساسی پزشکی است.
اگر کودک خود را با تهدید و رشوه وادار به خوردن می کنید، بسیار اشتباه است. شما باید او را برای ارزیابی به پزشک اطفال ببرید.
چه چیزی موجب بی اشتهایی کودک می شود؟
علل احتمالی بی اشتهایی کودک:
دلایل بسیاری وجود دارد که کودک می تواند تمام اشتهایش را از دست بدهد. برخی از این دلایل عبارتند از:
ویروس:
یک کودک با اشتهای خوب، که ناگهان از خوردن غذا امتناع می کند ممکن است دارای یک اشکال معده به پایین باشد.اگر این دلیلش باشد، باید به سرعت مشخص شود.
یبوست :
کودکی که یبوست دارد، ممکن است از خوردن دست بکشد، چون نمی تواند توضیح دهد که چرا.
علل بی اشتهایی کودک چیست؟
مزانشوئید ائوزینوفیلی:
این وضعیت دشوار به علت تجمع یک نوع خاص از سلول های سیستم ایمنی در مری کودک ایجاد می شود (به طور بالقوه به خاطر آلرژی های غذایی / حساسیت های غذایی یا برگشت اسید معده).مزانشوئید ائوزینوفیلی می تواند باعث شود که گلو ورم کند که برای خوردن بسیار دردآور است.
بی اشتهایی عصبی یا دیگر اختلالات تغذیه ای:
اگرچه بسیاری از مردم این مشکل را برای نوجوانان مطرح می کنند، اما بی اشتهایی عصبی در کودکان شش یا هفت ساله هم وجود دارد.
حساسیت غذایی:
گاهی اوقات یک حساسیت غذایی مثل بیماری سلیاک (واکنشی به گلوتن پروتئین، که در گندم، جو و چاودار تشخیص داده می شود) وجود دارد که باعث ناراحتی کودک شما می شود.
مشکلات پزشکی دیگر:
بسیاری از بیماری هایی که کلیه ها، کبد یا کل بدن را تحت تاثیر قرار می دهند، می تواند باعث از دست دادن اشتها در کودکان شود.
بی اشتهایی کودک چه دلیلی می تواند داشته باشد؟
اطلاعات بیشتر درباره بدغذایی و مشکلات پزشکی پنهان بی اشتهایی کودک
بله، ممکن است کودک شما بد غذا باشد و یا وقتی که یک غذای سالم آماده کرده اید، دلش ناگت مرغ و سیب زمینی سرخ کرده بخواهد اما اگر کودکتان چیزی نمی خورد (و این مشکل برای او ادامه دارد)، از پزشک اطفال کمک بگیرید.
علائم و نشانه های رایج بدغذایی و بی اشتهایی کودک
علاوه بر عللی که در این بخش در مورد بی اشتهایی کودک گفته شد علائم و نشانه ها را هم باید بشناسید ؛ بدغذایی رفتار طبیعی یک کودک نوپا است. اگر کودک شما هر کدام از رفتارهای زیر را نشان داد، کاملاً طبیعی است.
از خوردن غذا براساس رنگ و یا بافتش خودداری می کند.
تعداد کمی از غذاها را دوست دارد و جز آنها چیزی نمی خورد.
نسبت به امتحان غذایی جدید امتناع می کند.
از دست دادن علاقه شان نسبت به غذایی که عاشقش بودند.
فقط می خواهند با یک قاشق یا چنگال غذا بخورند.
بی اشتهایی یا بد غذا بودن کودک
درمان بی اشتهایی کودک با راه حل هایی مخصوص والدین :
بسیاری از کودکان نوپا بدغذا هستند. این یک حوزه از زندگی آنهاست که می توانند کمی کنترل رویش داشته باشند. با امتناع از خوردن، کودک در حال تمرین استقلال است و این وظیفه شما به عنوان یک والد است که غذایی سالم را به او ارائه دهید و آموزش عادات غذایی خوب را یادش دهید.
مسیر بهبود:
شما نمی توانید کودکتان را مجبور به خوردن کنید. اما می توانید عادت های غذایی سالم و خوش مزه را در وی، تشویق کنید.
نحوه درمان بی اشتهایی کودکان
عادات غذایی سالم:
بگذارید فرزند شما مقدار غذایش را خودش انتخاب کند. قاعده خوب این است که یک قاشق غذا خوری از هر نوع غذا را به ازای هر سال از سن کودک خود پیشنهاد کنید.غذا را در بشقاب های کوچک سرو کنید و به آنها این شانس را بدهید تا برای بیشتر خوردن درخواست کنند.
صبور باشید:
غذاهای جدید را بارها عرضه کنید. شما ممکن است مجبور شوید که یک غذای جدید را 10 -15 بار نشانش دهید.
بی اشتهایی کودک و چگونگی درمان آن
بگذارید فرزندتان هم کمک کند:
بگذارید غذا را انتخاب کند. راهی پیدا کنید که بتواند به آماده سازی غذا کمک کند. اگر آن ها در بخش های مختلف غذا درست کردن شرکت کنند, به احتمال بیشاری آن را می خورند.
مسائل را بامزه نشان دهید:
غذا را به اشکال مختلفی تزیین کنید. به شیوه ای خلاقانه بر روی بشقاب کودک خود نمایش دهید.
راهای عالی برای رفع بی اشتهایی کودک
انتخاب هایی را ارائه کنید:
به جای استفاده از سبزیجات برای کودک نوپایتان, بگذارید بین دوتا غذا، یکی را انتخاب کند.
سس تهیه کنید:
برای تشویق کودک خود برای امتحان میوه و سبزیجات جدید, سس های سالمی را فراهم کنید. اینها می توانند شامل سس, ماست, یا سس سالاد کم چرب باشند.
الگوی خوبی باشید:
اگر کودکتان شما را ببیند که انواع غذاهای سالم را می خورید, احتمال دارد که او هم آنها را امتحان کند.می توانید لیستی از غذاهایی را تهیه کنید که کودکان شما آنها را دوست دارد.
علل بی اشتهایی کودک و نحوه رفع آن
زمان های غذا خوردن خوشایند:
به کودکتان چند دقیقه قبل از زمان صرف غذا سر بزنید و به او بگویید که وقت خوردن نزدیک است.کودکان ممکن است از فعالیت های خود خسته یا هیجان زده باشند.به وی اجازه دهید دهید که بداند تقریباً زمان آن رسیده است که غذا به او داده شود و کارش را تمام کند.
یک تایم روتین پایه گذاری کنید:
از زمان غذا خوردن منظمی استفاده کنید. کودکان با کارهای روتین بهتر کنار می آیند. غدا را در یک محل و در یک زمان بخورید.
نکات مهم برای رهایی از بی اشتهایی کودکان
غذا خوردن را برای کنار هم بودن و صرف کردن وقت با خانواده تان قرار دهید:
اجازه ندهید کودک هنگام صرف غذا با اسباب بازی هایش بازی کند.خواندن کتاب یا تماشای تلویزیون نباید هنگام صرف غذا مجاز باشد.
از غذا خوردن لذت ببرید:
اگر غذا خوردن خوشایند باشد, کودک شما بیشتر منتظر غذا خوردن می ماند. سعی کنید از استدلال و یا منفی نگری در زمان صرف غذا اجتناب کنید.
انتظارات خود را مدیریت کنید:
انتظار رفتاری نداشته باشید که برای کودک شما بسیار دشوار باشد. برای مثال, نباید انتظار داشته باشید که کودکی که بتواند با وسایل مناسب غذا بخورد.
بی اشتهایی کودک و راه خلاصی از آن
درباره میان وعده ها چه؟
کودک شما باید در یک روز 3 وعده غذا و 2 وعده میان وعده داشته باشد. کودکان نوپا معمولاً به اندازه کافی غذا نمی خورند، تا زمان غذای بعدی سیر بمانند.میان وعده های سالم کودک خود را در میان وعده های غذایی جا دهید.برخی نمونه های میان وعده های سالم عبارتند از:
_پنیر کم چرب
_ماست فنجانی
_تکه هایی از بوقلمون لخم
_بیسکوییت با کره بادام زمینی
اگر کودک شما در زمان ناهار غذا نمی خورد, می توانید چند ساعت بعد یک میان وعده مغذی به او بدهید. اگر کودک اسنک را هم نخورد, غذا را دوباره در ناهار بعدی به او بدهید یک کودک معمولاً غذای دوم را می خورد.
درمان بی اشتهایی کودک با میان وعده های خوشمزه
کارهای زیادی برای تشویق کودک به غذا خوردن وجود دارد اما کارهایی هست که نباید بکنید.
فرزندتان را مجبور نکنید که بشقاب خود را تمیز کند.
زمانی که او دیگر گرسنه نیست، باید مجاز به توقف خوردنش باشد این کار به عزت نفس آن ها کمک نمی کند و می تواند رفتار بدغذایی را بدتر کند.
با کودک خود جر و بحث نکنید:تهدیدها، مجازات ها و پاداش ها، ایده های خوبی نیستند آن ها مبارزات بزرگی را بین شما و فرزندتان ایجاد می کنند.
از انجام معاملات پرهیز کنید. (به آن ها نگویید که اگر سه لقمه بیشتر بخوری، می توانی دسر بخوری)، چون در این صورت به آن ها یاد می دهید برای چیزهای دیگر هم پاداش بگیرند.
حتی اگر نگران بودید که کودک نوپای شما از غذا خوردنش امتناع می کند، اجازه ندهید این را بفهمد:
اگر او به دنبال جلب توجه باشد، این مورد را یادش می ماند. آن ها ممکن است سعی کنند به هر روشی توجه شما را جلب کنند.
اگر در مورد نحوه رشد کودک خود نگران هستید، با پزشک صحبت کنید.
با بی اشتهایی کودک چگونه مقابله کنیم؟
پیشنهاد بدهید:
به جای این سوال "بروکلی برای شام می خوری؟ " بپرسید" کدام را برای شام دوست داری؟، گل کلم یا بروکلی؟ "
غذاهای مشابهی را برای کل خانواده آماده کنید.یک نوع غذا را به بزرگسالان و بچه ها بدهید.بگذارید آن ها ببینند که شما از غذاهای سالم لذت می برید.در مورد رنگ ها، شکل ها و بافت های داخل بشقاب صحبت کنید.
اقدامات پیشگیرانه از بی اشتهایی کودک:
کودکان تحت تاثیر والدین و معلمان قرار می گیرند که نقش مهمی در مدل سازی نگرش های سالم و متعادل نسبت به غذا، ورزش و تصویر بدنشان ایفا می کنند.
برخی از دستورالعمل های مهم برای والدین و معلمان، عبارتند از:
سعی کنید غذاهایی را به عنوان "خوب" یا "بد" ذکر نکنید چون ممکن است منجر به احساس گناه و شرمندگی در هنگام خوردن غذاهای بد شود.
از استفاده از غذا به عنوان رشوه، تنبیه و یا پاداش پرهیز کنید.
پیشگیری از بی اشتهایی کودک
از ترویج ایده های غیر واقعی یا کمال گرایانه از نظر رفتاری، نمرات و دستاوردهای او اجتناب کنید و به جای آن، خود او را تشویق کنید.
قبول کنید که کودکان عادت های غذایی متفاوتی از بزرگسالان دارند - آن ها ممکن است به دفعات بیشتری در طول روز به غذا نیاز داشته باشند و غیره.
کودک خود را تشویق کنید تا احساسات خود را آزادانه بیان کرده و ارتباطات آزاد را در خانه تشویق کنید.
به فرزند خود اجازه دهید زمانی که گرسنه هستند، غذا بخورند و زمانی که سیر هستند آن ها را وادار به خوردن هر چیزی که در بشقابشان است، نکنید.
بی اشتهایی کودک و راه جلوگیری
مدل های مختلف بدنی و اندازه های بدنی را قبول کنید.
درباره ظاهر کودکانتان انتقاد نکنید یا سربه سرشان نگذارید.
او را به ورزش منظم تشویق کنید، تا اعتماد به نفس آنها را افزایش دهید.
به کودک خود اطمینان خاطر دهید که در آغاز بلوغ افزایش وزن شایع و سالم است.
به کودکان کمک کنید تا آگاهی انتقادی از تصاویر و پیام هایی که از تلویزیون، مجلات، اینترنت و رسانه های اجتماعی می بینند، را داشته باشند.