رسانه تحلیلی تصویری بهمن، گروه امنیت ملی و سیاست خارجی - سمیرا کریمشاهی: مرکز مطالعات ایران آنکارا(IRAM) در تحلیلی به سفر هفته گذشته وزیر دفاع رژیم صهیونیستی به بحرین از زاویه تهدیدی علیه ایران پرداخته است.
بنیگانتز وزیر دفاع اسرائیل، دوم فوریه در یک سفر غیرمنتظره و از پیش اعلام نشده به بحرین سفر کرد. گانتز اولین وزیر دفاع اسرائیل بود که به طور رسمی از یک کشور حاشیه خلیج فارس بازدید کرد. گانتز در بخشی از این سفر با حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین و همتای خود، ژنرال عبدالله بن حسن النعیمی، وزیر دفاع بحرین گفتگو کرد. در چارچوب این مذاکرات، طرفین برای همکاری در زمینههای امنیتی، دفاعی و نظامی، یادداشت تفاهم امضا کردند. تفاهم نامه مذکور شامل همکاری در زمینه های اطلاعاتی، تهیه تجهیزات نظامی، صنایع دفاعی و آموزش نظامی بود.
دیدارهای او در این سفر قابل توجه است. به عنوان بخشی از این بازدید، گانتز و دیوید سلاما، فرمانده نیروی دریایی اسرائیل، با دریاسالار برد کوپر، فرمانده ناوگان پنجم نیروهای دریایی ایالات متحده، در پایگاه بحرین دیدار کردند. در این دیدار از الحاق اسرائیل به سنتکام با محوریت پیمان ابراهیم، استقبال شد. مجدداً بر مسائل مشارکتی و همکاری در زمینه برقراری امنیت دریایی و هوایی در برابر تهدیدات مشترک تاکید کردند. گانتز در اظهارات خود در رابطه با این دیدار گفت: «این [همکاری] یک نیاز امنیتی درجه اول با توجه به چالشهای فزاینده در جبهه دریایی به طور خاص و در منطقه به طور کلی است».
از سوی دیگر، سفر گانتز به بحرین در جریان حملات موشکی و پهپادی اخیر حوثیها به امارات، دیگر متحد مهم اسرائیل در خلیج فارس، صورت گرفت. این دیدار، درست پس از سفر اسحاق هرتزوگ، رئیس اسرائیل به امارات، علیرغم همه تهدیدات هوایی انجام شد. این دو دیدار متوالی تحت تأثیر تصورات تهدیدی ناشی از فعالیتهای منطقهای ایران به ویژه در دریا و هوا، از طرف اسرائیل قابل توجه است. با توجه به شرایط منطقهای که این سفر در آن صورت گرفت، سفر گانتز به بحرین به ویژه برای همکاریهای نظامی و امنیتی دارای پیامی علیه ایران است. زیرا این دیدار در شرایطی انجام شد که بحث در مورد طرح های احتمالی اقدام نظامی اسرائیل علیه ایران مطرح میشود.
در واقع بین بحرین و تاسیسات هستهای ایران در بوشهر حدود 290 کیلومتر فاصله وجود دارد. چنین نزدیکی جغرافیایی در زمانی که برنامههای اسرائیل برای عملیات علیه ایران اغلب مورد بحث قرار می گیرد، کاملاً قابل توجه است. یکی از مهمترین مشکلاتی که به عنوان بخشی از برنامهریزی اسرائیل برای عملیات احتمالی به وجود میآید، ناشی از چالش بعد مسافت جغرافیایی به ایران است. این شرایط تدارکات لجستیک و فرآیندهای تخلیه پس از عملیات را در برنامه ریزی عملیات احتمالی علیه ایران پیچیده میکند. با این حال، ایجاد همکاری امنیتی و نظامی با بحرین که در 290 کیلومتری یکی از تأسیسات هستهای ایران قرار دارد، ممکن است مزایای عملیاتی و عملکردی را برای اسرائیل به همراه داشته باشد.
البته از جهات دیگر، همکاری با بحرین که بیش از 65 درصد جمعیت شیعه دارد، دارای چالش هایی برای اسرائیل است. با این وجود، سفر مورد بحث همچنان می تواند به عنوان پیامی قوی علیه ایران در نظر گرفته شود، زیرا حملات هوایی به امارات همچنان در حال افزایش است. بنابراین می توان این سفر را گامی برای حمایت از امارات در این روند هم دانست. در واقع اسرائیل که پس از توافق ابراهیم در حدود یک سال روابط خود را با کشورهای خلیج فارس بهبود بخشیده است، تمایل به تقویت مشارکت و همکاری در زمینه مسائل دفاعی و امنیتی با بحرین، امارات و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس دارد. در این راستا، اسرائیل در حال پی ریزی ائتلاف نظامی و سیاسی است که علیه ایران به ویژه پس از عضویت در سنتکام ایجاد شده است.