به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن به نقل از خبرگزاری تسنیم، در پس زمینه گمانه زنیهای گسترده در خصوص حمله احتمالی روسیه به اوکراین، کشورهای غربی حمایت نظامی خود از این کشور را افزایش دادهاند. بر اساس دادههای ایالات متحده، انتظار میرود تشدید تنش در مرز روسیه و اوکراین ظرف 48 ساعت آینده رخ دهد.
طرف روسی بارها اتهامات احتمالی تجاوز را رد کرده و یادآور شده که نظامی کردن اوکراین منجر به تشدید اوضاع در منطقه دونباس خواهد شد. به عقیده غربیها کمک نظامی به اوکراین در صورت «تهاجم» روسیه به خاک اوکراین ضروری خواهد بود.
این در حالی است که کشورهای گروه 7 نیز روز دوشنبه آمادگی خود برای اعمال تحریمها علیه روسیه در صورت "تجاوز" روسیه به اوکراین را اعلام کردند که منجر به "عواقب گسترده و فوری" برای اقتصاد این کشور خواهد شد.
خبرگزاری «نووستی» امروز گزارش داد، دفتر مطبوعاتی کاخ سفید اعلام کرد که "جو بایدن"، رئیس جمهوری آمریکا و "بوریس جانسون"، نخست وزیر انگلیس روز دوشنبه 14 فوریه طی گفتوگویی تلفنی درباره تماسهای دیپلماتیک خود با طرفهای روسی و اوکراینی تبادل نظر کردند.
طبق این اطلاعات، موضوع گفتگوی بایدن و جانسون همچنین «تداوم تجمع» نیروهای نظامی روسیه در مرز اوکراین بود. دو طرف تلاشهای دیپلماتیک و بازدارندگی مداوم در واکنش به افزایش مستمر نظامیگری روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین را بررسی و حمایت خود را از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تکرار کردند. بایدن و جانسون در خصوص پیشرفت "تلاشها برای تقویت استقرار دفاعی نیروها و تجهیزات نظامی در جناح شرقی ناتو با یکدیگر صحبت و بر حفظ هماهنگی نزدیک بین متحدان و شرکا، "از جمله آمادگی برای تحمیل عواقب سخت برای مسکو در صورت تشدید تنش نظامی تاکید کردند."
اوایل روز دوشنبه، بوریس جانسون در مصاحبه با شبکه بی بی سی وضعیت فعلی اوکراین را به عنوان "ایستادن در لبه پرتگاه" و فرصتی برای "برداشتن گامی به عقب" توصیف کرد. نخست وزیر انگلیس بر لزوم اعمال تحریمهای شدیدالحن علیه روسیه تاکید کرد. وی به ویژه از کشورهای اروپایی خواست تا از خط لوله گاز "جریان شنای-2" صرف نظر کنند.
جانسون مدعی شد که روسیه حدود 130 هزار نیرو در مرز با اوکراین متمرکز کرده است که به گفته وی، این نشان دهنده تدارک یک "تهاجم" روسیه است. وی گفت: انتظار میرود تا 48 ساعت آینده تشدید تنش در مرز اوکراین تشدید شود. در این زمینه، نخست وزیر انگلیس بر لزوم اعمال تحریم های شدید علیه روسیه تاکید کرد.
واشنگتن از سخنان لاوروف در مورد امکان گفتگو بین روسیه و آمریکا استقبال کرد
"ند پرایس"، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در تفسیر اظهارات سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در خصوص احتمال ادامه گفتگوها، یادآور شد که ایالات متحده هنوز نشانههای واقعی از کاهش تنش از سوی روسیه را ندیده و کاخ سفید در حال حاضر منتظر پاسخ مسکو به پیشنهادات مربوط به تضمینهای امنیتی است.
پرایس افزود: «ایالات متحده هنوز که پاسخی از روسیه به پیشنهادات در زمینه امنیت دریافت نکرده است، البته به محض رسیدن این سند به واشنگتن آن را به دقت بررسی خواهیم کرد.» وی افزود که اقدامات بیشتر در مسیر دیپلماتیک به دریافت پاسخ از مسکو بستگی دارد.
"جان کربی"، سخنگوی پنتاگون نیز شب گذشته اعلام کرد که ایالات متحده از اظهارات سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه مبنی بر باقی ماندن زمان و فضا برای دیپلماسی بین مسکو و غرب درباره تضمینهای امنیتی استقبال میکند. کربی گفت: «ما نیز با این مسئله موافقیم.»
وی در عین حال مدعی شد که روند اوضاع در مرزهای اوکراین با اظهارات وزیر خارجه روسیه مغایرت دارد و ارتش روسیه به استقرار نیرو در مرز با اوکراین ادامه میدهد.
لاوروف پیش از این روز دوشنبه اعلام کرده بود که فرصت گفتگو بین مسکو و غرب درباره تضمینهای امنیتی تمام نشده و در روزهای آینده بحث در خصوص این موضوع در تماسهای مختلف ادامه خواهد داشت. وزیر خارجه روسیه همچنین گفت که مسکو سندی در 10 صفحه را آماده کرده که در آن پاسخ خود به واکنشهای آمریکا و ناتو به پیشنهادات روسیه در زمینه تضمینهای امنیتی ارائه شده است.
نگرش کشورهای اتحادیه اروپا در قبال تحریمهای روسیه متفاوت است
یک منبع موثق در پارلمان اروپا به این خبرگزاری اعلام کرد که کشورهای عضو اتحادیه اروپا در خصوص اعمال تحریم علیه روسیه توافق ندارند.
این مقام آگاه گفت: «کشورهای اروپای غربی و جنوبی، لهستان، کشورهای حوزه دریای بالتیک، سوئد و دانمارک از تحریمها علیه روسیه در صورت تشدید نظامی بحران کنونی در اوکراین حمایت میکنند. با این حال، آلمان، اتریش و تعدادی از کشورهای اروپای شرقی و مرکزی مواضع مبهمتری داشته و مخالف اقدام شدیدالحن علیه مسکو هستند.به گفته وی، برای مثال، آلمان به شدت به تامین انرژی از روسیه وابسته است و اکنون با بحران جدی قیمت برق نیز مواجه است.
پیش از این جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا گفته بود که اتحادیه اروپا در حال بررسی محدودیتهای کنترل صادرات است که می تواند روسیه را از کالاهای "ضروری برای تحقق جاه طلبیهای راهبردی مسکو" محروم کند.