به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن، روزنامه شهروند از چاپ های جعلی کتاب با تیراژهای تقلبی خبر داده است و در گزارشی نوشت: چاپ پنجاهم؟ صدم؟ صدوپنجاهم؟ موضوع به کتابهایی برمیگردد که روی جلد آنها نوشتهاند چاپ دوم، سوم، چهارم و غیره. در دهههای گذشته چنین چیزی کمتر شبههای در مخاطبان به وجود میآورد، اما در این سالها حرف و حدیث درباره جعلیبودن چنین عناوینی زیاد به گوش رسیده.از ناشر، مترجم یا نویسنده خاصی اسم نمیبریم که ماجرا به حواشی دیگر نکشد. اما آنها که دستی در بازار نشر دارند، میدانند چه اتفاقی در حال وقوع است.
اتفاقی که نوعی ناراستی و فقدان صداقت را به دنبال آورده است و در سالهای آتی بهتدریج هر اعتمادی را در مخاطب میکاهد.
زمانی وقتی روی کتابی مینوشتند چاپ دوم، اعتباری برای کتاب بود و احتمال چاپهای دیگر هم میرفت. این روزها اما بعضی ناشران چنان دست و دلبازانه اعداد و ارقام را به جلد کتاب میبندند که دیگر اعتباری برای این تعداد چاپها و تیراژها وجود ندارد.
شناسنامه کتاب را باز میکنی و میبینی نوشته 2هزار نسخه، جلوی تعداد چاپ هم نوشته مثلا هفدهم
ناشران می گویند: مثلا ناشر میتواند در شناسنامه یک کتاب بزند 1000 نسخه ولی 300 نسخه چاپ کند، بعد 300 تای بعدی را بزند چاپ دوم و 300 تای بعدی را هم چاپ سوم.
هیچ نظارتی هم بر اینکه چه تعداد کتاب چاپ شده است، وجود ندارد. به همین دلیل گاهی میبینیم چاپهایی با اختلاف زیاد در بازار نشر وجود دارد. مثلا چاپ 124 از یک کتاب را همزمان با چاپ 96 آن در بازار میبینید.