به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن به نقل از دنیای اقتصاد، برای اولین بار ۲۵ بهمن ماه در گزارشی با عنوان «زمان عبور از قله اُمیکرون» پیشبینی کرده بود که سویه جدید کرونا موسوم به اُمیکرون تا پیش از نیمه اسفند ماه فروکش کند. پس از آن در ۲۷ بهمن ماه نیز در گزارش دیگری با عنوان «شاهد دوم گذر از پیک اُمیکرون» با بررسی روند این سویه در کشورهایی که زودتر درگیر اُمیکرون شدند، تاکید کرده بود که طول زمانی رسیدن به پیک اُمیکرون یک ماه است. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان معتقد بودند پیک اُمیکرون تا پایان سال ۱۴۰۰ و در بهترین حالت در نیمه اسفند ماه رخ دهد.
علاوه بر این، پس از عبور از سویه اُمیکرون سه سوال مهم مطرح است، اول؛ چه زمانی واریانت نگرانکننده بعدی پدیدار خواهد شد؟ دوم؛ آیا واریانت بعدی، بیماری شدید ایجاد خواهد کرد؟ و در نهایت، آیا واکسنها ایمنی کامل در مقابل سویههای بعدی خواهند داد؟ پژوهشی به بررسی پاسخهای احتمالی به این پرسشها پرداخته است. «دنیایاقتصاد» در این گزارش با استناد به پژوهشهای رسمی، به این پرسشها پاسخ میدهد.
آمارهای روزانه کرونا نشان میدهد سایه سویه جدید کرونا موسوم به اُمیکرون از کشور عبور کرده است.
بررسیها نشان میدهد در ابتدای دی ماه تعداد مبتلایان روزانه کرونا حدود ۲۱۰۰ نفر بود اما به مرور تا نیمه بهمن ماه به کمی کمتر از ۴۰هزار نفر در روز رسید. اما همان طور که در گزارشهای «دنیای اقتصاد» پیشبینی شد، پیک اُمیکرون حدود یک ماه طول کشید و تعداد مبتلایان روزانه از هفته سوم بهمن ماه روند نزولی در پیش گرفت. نگاهی به نمودار مبتلایان روزانه نشان میدهد که پیک افزایشی تعداد مبتلایان روزانه به کرونا در فاصله ۱۳ بهمن تا ۱۹ بهمن رخ داده و پس از آن، روند، نزولی شده است.
علاوه براین، آمار نسبت ابتلا به آزمایشهای روزانه نیز از حدود ۴۰درصد در ۲۰ بهمن ماه، به ۵/ ۸درصد در ۱۳ اسفند ماه رسیده است. آمار فوتیهای روزانه نیز که با تاخیر حدود دو هفته تا چهار هفته به نسبت مبتلایان روزانه تغییر میکند، در یک هفته اخیر روندی نزولی داشته است. مطابق پیشبینیهای گذشته «دنیای اقتصاد» با این آمارها پیش از نیمه اسفند ماه، پیک سویه جدید کرونا گذشته و وارد فاز نزولی شده است. این در حالی است که برخی از کارشناسان معتقد بودند این سویه مدت طولانیتری در کشور باقی خواهد ماند و احتمالا پیک آن پایان سال ۱۴۰۰ خواهد بود. حتی برخی عنوان کرده بودند در سال آینده نیز از این پیک عبور نمیکنیم.
سه پرسش کلیدی بعد از اُمیکرون
واریانت اُمیکرون موج تازهای از عفونتهای ویروس SARS-CoV-2 و اضطراب را به همراه آورد اما آمارها نشان میدهد که در آغاز سال ۲۰۲۲، برخی کشورها در حال ثبت کاهش موارد ابتلا هستند.
پس از دو سال نوسان بین فراز و نشیبهای همهگیری، اغلب مردم کنجکاو هستند که موج بعدی چه هنگام خواهد آمد و چه شکلی خواهد گرفت. به گزارش سایت «کرونا ساینس» اندرو رامبات که در مورد تکامل ویروسی در دانشگاه ادینبورگ پژوهش میکند، میگوید: «من فکر میکنم که این که ما واریانتهای جدید با درجههای مختلف فرار ایمنی را خواهیم دید اجتنابناپذیر است. آنها میتوانند از هر جایی که انتقال گستردهای وجود دارد پدیدار شوند.»
اما نکته مهمی که دانشمندان تاکید میکنند این است که تنها «زمان» نشان میدهد که چه چیزی در انتظار بشر است. دانشمندان همان طور که در انتظار ورود واریانت بعدی به صحنه هستند، در حال بررسی واریانت غالب کنونی اُمیکرون هستند تا آینده را بهتر پیشبینی کنند. اما پس از گذر از این سویه، سه پرسش کلیدی وجود دارد که دانشمندان سعی دارند به این پرسشها پاسخ دهند.
چه زمانی واریانت نگرانکننده بعدی پدیدار خواهد شد؟
دانشمندان معتقدند هیچ راهی وجود ندارد که با اطمینان بدانیم چه زمانی یک واریانت غالب خواهد شد که ویژگیهای جدید نگرانکنندهای مانند گسترش سریعتر، ایجاد بیماری شدیدتر یا فرار از پاسخهای ایمنی داشته باشد. دانشمندان با توجه به بررسی دادههای سویه دلتا و اُمیکرون معتقدند که یک واریانت جدید هر چند ماه به سرعت گسترش پیدا خواهد کرد اما این که آیا آن واریانت در سطح یک واریانت نگرانکننده ایجاد خواهد شد، یک پرسش بدون پاسخ است.