به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن به نقل از دیحیاتو، بررسی صورتهای مالی شرکت ارتباطات زیرساخت (زیرمجموعه وزارت ارتباطات) در سال مالی 1399 خبر از درآمد عملیاتی 3 هزار و 500 میلیارد تومانی و سود خالص 754 میلیارد تومانی میدهد. براساس آمارها این شرکت 264 میلیارد تومان برای خرید و اجاره پهنای باند اینترنت هزینه کرده است. همچنین همراه اول و ایرانسل اصلیترین مشتریان این شرکت به حساب میآیند.
دولت سیزدهم در راستای شفافسازی، دست به انتشار صورتهای مالی صدها شرکت دولتی زده است. شرکت ارتباطات زیرساخت یکی از همین موارد است که صورتهای مالی حسابرسی شده آن روی کدال قرار گرفته است.
این شرکت وظیفه تامین کلیه نیازهای ارتباطی زیرساختی کشور را برعهده دارد، به زبان سادهتر تامین اینترنت کشور بر عهده شرکت ارتباطات زیرساخت است. صورت مالی یک ساله منتشر شده منتهی به 30 اسفند 1399 بوده و مسئولیت تهیه صورتهای مالی یاد شده طبق استانداردهای حسابداری با هیئت مدیره است.
شرکت ارتباطات زیرساخت از معدود شرکتهای دولتی است که صورت مالی آن خبر از زیان انباشته نمیدهد. براساس این گزارش، شرکت مزبور در سال 1399 درآمد عملیاتی 3500 میلیارد تومانی داشته که نسبت به سال 1398 با 34 درصد رشد همراه بوده است.
سود خالص شرکت ارتباطات زیرساخت نیز در سال 99 رشدی 44درصدی داشته و به 754 میلیارد تومان رسیده است.
اما جزئیات درآمد عملیاتی حاصل شده نشان میدهد بخش اعظم درآمد این شرکت، طبق پیشبینیها از ارائه خدمات پهنای باند اینترنت است که در حدود 3 هزار و 300 میلیارد تومان است.
نکته قابل تامل درباره افزایش درآمد ارائه خدمات پهنای باند است که آن طور که در این گزارش ذکر شده ناشی از درخواست افزایش ظرفیت اپراتورها در پی افزایش مصرف کاربران اینترنت بوده است. این امر در نهایت منجر به دریافت پهنای باند بیشتر از شرکت ارتباطات زیرساخت و افزایش درآمد آن شده است؛ موضوعی که به خوبی افزایش مصرف اینترنت در کشور با شیوع کرونا را نشان داده و میتوان از آن افزایش درآمد اپراتورها را نیز برداشت کرد.
هزینه تمام شده ارائه خدمات پهنای باند نیز برای شرکت ارتباطات زیرساخت نزدیک به 1500 میلیارد تومان عنوان شده است. ریز محاسبات بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی نشان میدهد بخش اعظم آن مربوط به استهلاک و خرید خدمت است. طبق توضیحات این گزارش، منظور از خرید خدمت قراردادهای نگهداری شبکه، تاسیسات، حفاظت فیزیکی شبکه زیرساخت در استانها و نیروی انسانی است.
اما هزینه ارزی ظرفیتها حدود 264 میلیارد تومان بیان شده است که مقوصد از آن خرید و اجاره پهنای باند اینترنت از خدمات دهندگان سرویس است. این رقم تنها 17 درصد از هزینههای ارائه خدمات پهنای باند را شامل میشود. طبیعتا این رقم را نمیتوان به تنهایی هزینه کرد اینترنت در کشور دانست و مبالغ نگهداری شبکه و زیرساخت نیز بایستی به آن اضافه شود.
براساس آمارهای اعلام شده، بزرگترین مشتری شرکت ارتباطات زیرساخت، شرکت ارتباطات سیار ایران است که با نام تجاری «همراه اول» شناخته میشود. این اپراتور در کنار ایرانسل، نزدیک به دو سوم درآمدهای شرکت ارتباطات زیرساخت را تامین کردهاند که یکی از دلایل آن میتواند تقاضای بالای مشترکان برای استفاده از اینترنت موبایل باشد.
در میان اپراتورهای ارائه دهنده اینترنت ثابت نیز آسیاتک و داده گستر عصر نوین (های وب) از اصلیترین خریداران خدمات پهنای باند از شرکت زیرساخت هستند.
طبق صورت مالی منتشر شده، شرکت ارتباطات زیرساخت چند صد میلیارد تومان مطالبات معوق از شرکت مخابرات ایران و صداوسیما دارد.
داراییهای ثابت این شرکت در سال 1399 حدود 4 هزار و 500 میلیارد تومان بوده که تفاوت خاصی نسبت به سال 98 نداشته است. داراییهای نامشهود آن نیز در حدود 37 میلیارد تومان برآورد شده که حاکی از افزایش سه برابری نسبت به مدت مشابه سال قبل آن است.
آنطور که در گزارش ذکر شده، اصلیترین دارایی نامشهود این شرکت «نرم افزار رایانه» بوده و نرخ استهلاک آن 3 ساله عنوان شده است.
تعداد کارکنان شرکت ارتباطات زیرساخت در سال 1399 نسبت به مدت مشابه قبل با کاهش 9 درصدی همراه بوده و مجموعا هزار و 592 نفر در این شرکت دولتی مشغول به کار بودند.
آخرین بخش مهم این گزارش نیز به سرمایهگذاریهای بلند مدت شرکت ارتباطات زیرساخت اشاره دارد. این مجموعه نزدیک به 40 میلیارد تومان در سهام شرکت ایرانیان نت با هدف گسترش پروژههای فیبر نوری و بینالمللی و کسب سهم مناسب از بازار پهنای باند منطقه، سرمایهگذاری کرده است. این شرکت همچنین پروانه اجرا و بهرهبرداری از شبکه انتقال و دسترسی نوری به منظور ایجاد زیرساختهای دولت الکترونیک و شبکه ملی اطلاعات (اینترانت ملی) را در اختیار دارد.
سرمایهگذاری 20 میلیارد تومانی در صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین نیز با هدف حمایت از شرکتهای نوپا و در راستای مصوبه هیئت وزیران انجام گرفته است.