به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن، به نقل از فارس، ماه گذشته، بعنوان بخشی از تور منطقهای، «ویلیام برنز» مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، به طور مخفیانیه با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان در «جده»، شهر بندری در غرب عربستان سعودی، دیدار کرد. این دیدار غیرمتعارف که روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» اولین بار آن را گزارش کرد، اولین رویارویی شناخته شده بین جاسوس ارشد ایالات متحده و حاکم واقعی عربستان سعودی است.
نشریه آمریکایی «اینترسپت» با این مقدمه ادامه داد، «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا با توجه به نقش ولیعهد عربستان در صدور دستور قتل «جمال خاشقچی» روزنامهنگار منتقد عربستانی، تاکنون حاضر به دیدار با محمد بن سلمان نشده است. با اینحال، در ماه فوریه، بایدن تلاش کرد تا روابط با عربستان سعودی را ترمیم کند و از ملک سلمان خواست در ازای حمایت نظامی ایالات متحده برای «دفاع» از ریاض در مقابل انصارالله یمن، تولید نفت را افزایش دهد اما گزارشها نشان میدهد که عربستان درخواست بایدن را رد کرد.
طبق این گزارش، ماه گذشته برنز بار دیگر از عربستان خواست تا تولید نفت را افزایش دهد و ریاض هفته گذشته اعلام کرد که به برنامه تولید نفت خود پایبند است و بنابراین بار دیگر ریاض درخواست ایالات متحده برای افزایش تولید نفت را رد کرد.
اینترسپت: ایالات متحده دو بار از عربستان درخواست کرده تا تولید نفت را افزایش دهد و هر دو بار با مخالفت ریاض مواجه شده است.
طبق گزارش نشریه اینترسپت، سخنگوی سیا حاضر به اظهارنظر درباره سفر ماه گذشته برنز به عربستان نشد.
منابع اینترسپت شامل یک مقام اطلاعاتی آمریکا، دو منبع مرتبط با جامعه اطلاعاتی آمریکا، یک منبع نزدیک به اعضای خاندان سلطنتی عربستان سعودی و یکی از مقامهای اندیشکده آمریکایی میشوند که در ارتباط با این گزارش مورد مصاحبه قرار گرفتند.
بر اساس این گزارش، این دیدار همچنین فرصتی برای طرح موضوعی بود که واشنگتن را نگران میکند: روابط رو به رشد ریاض با چین. به گفته دو منبع نزدیک به اطلاعات آمریکا، علاوه بر درخواست برنز در مورد نفت، مدیر سیا همچنین از عربستان سعودی درخواست کرد که خرید تسلیحات از چین را دنبال نکند.
دیدار برنز فرصتی برای طرح موضوعی بود که واشنگتن نگران آن است و آن روابط رو به رشد ریاض با چین بوده و برنز علاوه بر درخواست درباره نفت خواستار توقف خرید تسلیحات چینی شده است.
پیشنهادات بسیار علنی عربستان سعودی به پکن به ویژه بررسی امکان فروش نفت این کشور به واحد پول چین، یوان باعث ایجاد آشفتگی وحشت در واشنگتن شده است. این هفته، آوریل هاینز، مدیر اطلاعات ملی، در شهادت سنا نسبت به تلاشهای چین و روسیه برای "تلاش برای ایجاد تهاجم با شرکای ما در سراسر جهان" هشدار داد و از عربستان سعودی و امارات متحده عربی به عنوان نمونه یاد کرد.
این هفته، آوریل هاینز، مدیر اطلاعات ملی، در جلسه گزارشدهی به سنا نسبت به تلاشهای چین و روسیه برای « توسعه روابط با شرکای ما در سراسر جهان» هشدار داد و از عربستان سعودی و امارات متحده عربی به عنوان نمونه یاد کرد.
یک منبع نزدیک به اطلاعات آمریکا گفته است، چیزی که هنوز به صورت علنی اعلام نشده است، این مسئله است که عربستان سعودی در صدد است اواخر ماه جاری میلادی (می) تحت یک برنامه مخفیانه با نام رمزی «تمساح»، موشکهای بالستیک از چین وارد کند. یک منبع دیگر که با سازمان اطلاعات آمریکا ارتباط دارد، تأیید کرد که بحث هایی در خصوص فروش تسلیحات بین عربستان و چین صورت گرفته است.
درخواست رئیس سیا برای آزادی اعضای خاندان سلطنتی
این نشریه همچنین گزارش کرد که برنز همچنین در سفر خود به عربستان خواستار آزادی شماری از اعضای سلطنتی عالیرتبه سعودی شده که محمد بن سلمان آنها را بازداشت کرده است و شامل پسرعموی بن سلمان یا همان «محمد بن نایف» ولیعهد سابق عربستان میشود. محمد بن نایف قبل از برکناری در سال 2017، وارث تاج و تخت پادشاهی بود و از آنجایی که محمد بن نایف، شریک نزدیکتری در مقایسه با محمد بن سلمان برای اطلاعات آمریکا محسوب میشد، دولت بایدن ظاهراً به ریاض برای آزادی وی فشار میآورد.
عربستان سعودی در صدد است اواخر ماه جاری میلادی (می) تحت یک برنامه مخفیانه با نام رمزی «تمساح»، موشکهای بالستیک از چین وارد کند.
بر اساس این گزارش، یک منبع نزدیک به اطلاعات ایالات متحده گفت که حضور برنز در عربستان همچنین به عنوان ابزاری برای بهبود روابط پرتنش بین محمد بن سلمان و دیگر مقامات ارشد دولت بایدن عمل کرده است.
اینترسپت در بخشی از گزارش خود نوشت، همانطور که روزنامه وال استریت هم گزارش داده است، یک منبع نزدیک به اطلاعات آمریکا سال گذشته گفت که زمانی که «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی بایدن، قتل خاشقچی را مطرح کرد، محمد بن سلمان بر سر او فریاد زد و گفت که ایالات متحده باید درخواست برای افزایش تولید نفت عربستان را فراموش کند.
بر اساس این گزارش، یک منبع اطلاعاتی گفته است که دیدار برنز با محمد بن سلمان یکی از چندین دیدار وی با رهبران منطقه از جمله قطر، امارات و عمان بود و یکی از مقامهای ارشد اندیشکده آمریکایی نزدیک به دولت بایدن تأیید کرد که برنز به سراسر غرب آسیا سفر کرده است.
بر اساس این گزارش، دیدار برنز با «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی نیز هدف مشابهی با دیدار برنز با بن سلمان داشت و رئیس سیا در دیدار با بن زاید خواستار توقف روابط گرم و صمیمی با چین شد و به ساخت پایگاه نظامی چین در امارات عربی متحده بعنوان نمونه اشاره کرده است.
حضور برنز در عربستان همچنین به عنوان ابزاری برای بهبود روابط پرتنش بین محمد بن سلمان و دیگر مقامات ارشد دولت بایدن عمل کرده است.
سال گذشته، دولت بایدن هشدار داد که امارات و چین در حال ساخت یک تأسیسات نظامی در یک بندر اماراتی هستند و ساخت این پایگاه میتواند روابط آمریکا با امارات را در معرض خطر قرار دهد و در خصوص عربستان نیز، سازمانهای اطلاعاتی آمریکا ارزیابی کردند که این کشور در حال همکاری با چین برای ساخت موشکهای بالستیک در داخل عربستان هستند و در خصوص احتمال رقابت تسلیحاتی در منطقه ابراز نگرانی کردند.
یک منبع نزدیک به سازمان اطلاعاتی آمریکا گفت: «تفاوتی که در حال حاضر به وجود آمده این است که سعودیها اکنون به دنبال وارد کردن موشکهای تکمیل شده هستند.»
این گزارش در پایان سپس نوشت، نگرانیهایی در مورد نقش برنز در دیپلماسی و به حاشیه راندن وزارت امور خارجه آمریکا حتی از سوی چهرههایی مانند «مایکل روبین» یکی از مقامات سابق پنتاگون و اکنون یکی از اعضای ارشد موسسه امریکن انترپرایز مطرح شده است.
روبین در مقاله اخیر در واشنگتن اگزمینر می نویسد: «متخصصان اطلاعاتی میتوانند بدون محدودیت و با محدودیتهای دیپلماسی مجبور و تهدید کنند. آنها برای بحث کردن و تشکیل سیاست خارجی به جایی نمیروند (بلکه برای تهدید و اجبار میروند)». دولت بایدن در حال حاضر در عربستان سعودی سفیر ندارد و تنها ماه گذشته اعلام کرد که قصد دارد «مایکل راتنی» را بعنوان سفیر آمریکا در عربستان نامزد کند.