جهان بر بد‌ اندیش تنگ آوریم!

      
حملات جمعه شب نشان داد که تنش‌های تل‌آویو-مسکو که منابع غیررسمی طی هفته‌های اخیر از آن صحبت می‌کنند، عمیق‌تر از آن چیزی است که گفته می‌شود.
کد خبر: ۱۱۱۲۰
۰۱ خرداد ۱۴۰۱ | ۱۲:۴۹

به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن، به نقل از روزنامه جوان، رژیم صهیونیستی حدود ساعت ۲۳ جمعه شب، برای چندمین بار ظرف هفته‌های اخیر به سوریه حمله کرد؛ حملاتی که این بار در آن برخلاف دفعات قبل، به جای موشک‌های هوا به زمین، از موشک‌های زمین به زمین استفاده شد. حملات جمعه شب نشان داد که تنش‌های تل‌آویو-مسکو که منابع غیررسمی طی هفته‌های اخیر از آن صحبت می‌کنند، عمیق‌تر از آن چیزی است که گفته می‌شود، به خصوص که این حملات در کشاکش گزارش‌ها درباره کاهش حضور نیرو‌های روس در سوریه و جایگزینی نیرو‌های حزب‌الله اتفاق افتاده است.

 به گزارش «جوان»، رژیم صهیونیستی در آخرین ساعت شامگاه جمعه مجدداً به سوریه حمله کرد. در این حمله به ریف جنوبی دمشق، سه افسر پدافند ارتش سوریه کشته شدند و خساراتی به نزدیک منطقه زینبیه دمشق وارد شد؛ منطقه‌ای که طی سال‌های اخیر به دلیل حساسیت‌های موجود به‌ندرت مورد حمله قرار گرفته است. برخی گزارش‌های رسماً تأیید نشده حاکی از آن است که موشک‌های رژیم صهیونیستی در حمله جمعه شب به گاراژ نزدیک حرم اصابت کرده و باعث ایجاد آتش‌سوزی شده که البته بنابر گزارش‌ها این آتش‌سوزی مهار شده است. بعد از چند حمله اسرائیلی‌ها به سوریه که آخرین آن جمعه هفته قبل انجام شد و جنگنده‌های اسرائیلی ۳۲ موشک از آسمان مدیترانه شلیک کرده‌اند، حملات جمعه شب یکی از شدید‌ترین حملات هفته‌های اخیر است. نکته قابل توجه در حملات جمعه شب، اینکه برای اولین بار رژیم صهیونیستی در این حمله از موشک‌های زمین به زمین استفاده کرده؛ رویدادی که نشان‌دهنده روند تصاعدی تنش‌ها بین تل‌آویو و مسکو است. اخیراً کانال ۱۳ رژیم صهیونیستی گزارش کرده بود که در ۱۶ مه ۲۰۲۲، روس‌ها در یکی از معدود واکنش‌ها به حملات رژیم صهیونیستی به سوریه، یک موشک اس-۳۰۰ به سمت جنگنده اسرائیلی شلیک کرده‌اند که در واقع تیر اخطار روس‌ها به تل‌آویو قلمداد می‌شد. آلون بن‌دیوید، خبرنگار دفاعی کانال ۱۳، رژیم صهیونیستی به

inews. co. uk/ می‌گوید: «کاملاً واضح است که روس‌ها از این واقعیت که ما در سوریه عملیات می‌کنیم خوش‌شان نمی‌آید. تعبیر من این است که روس‌ها می‌گویند شما روی یخ نازک راه می‌روید. مواظب باش صبرمان تمام شده است.»‌البته پنج شنبه هفته‌ای که گذشت، «میخائیل بوگدانوف» معاون وزیر خارجه روسیه گفت که گزارش‌های رسانه‌ای در مورد استفاده ارتش روسیه از سامانه دفاع هوایی «اس-۳۰۰» علیه جنگنده‌های اسرائیلی در سوریه صحت ندارد، ولی اینکه اسرائیلی‌ها در حملات جمعه شب به جای استفاده از موشک‌های هوا به زمین، از موشک‌های زمین به زمین استفاده کرده‌اند، نشان‌دهنده جدی شدن رویارویی روس‌ها با اسرائیل در سوریه در گرماگرم جنگ اوکراین است.

واگذاری به حزب‌الله
منابع غیر رسمی روس چند هفته است که گزارش می‌کنند مسکو در کشاکش جنگ اوکراین که اسرائیلی‌ها نیز در آن فعال شده‌اند، در حال تخلیه بخشی از نیرو‌های خود از سوریه هستند. اولین بار گزارش‌ها در این باره را منابع روس اواسط اردیبهشت‌ماه منتشر کردند. «مسکو تایمز» حوالی ۱۹ اردیبهشت ماه نوشت که روسیه در حال خارج کردن نیرو‌های خود از سوریه است و پایگاه‌های نظامی را به سپاه پاسداران و حزب‌الله لبنان تحویل داده است. «تایمز اسرائیل» هم با نقل همین گزارش نوشت که شماری از واحد‌های نظامی روسیه مستقر در نقاط مختلف سوریه پیش از آنکه به اوکراین انتقال یابند، به سه فرودگاه تاکنون نامشخص در دریای مدیترانه منتقل شده‌اند. تقریباً چند روز بعد از انتشار این خبر‌ها بود که بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه در سفری اعلام نشده به تهران آمد و حالا هم منابع رسمی‌تر، نقل و انتقال‌ها در سوریه را تأیید می‌کنند. ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن روز چهار شنبه ۱۸ مه در مصاحبه‌ای در دانشگاه استنفورد گفت که پر شدن خلأ روسیه با نیرو‌های نیابتی ایران مرز‌های این کشور را در امتداد سوریه به خطر خواهد انداخت. او گفته است: «ما می‌خواهیم همه بخشی از خاورمیانه جدید باشند و به جلو حرکت کنند، اما چالش‌های امنیتی داریم. ما به طور منظم شاهد حملات مرزی هستیم و می‌دانیم که چه کسی پشت آن است.» منابع غیررسمی هم تأیید می‌کنند که روس‌ها در سایه سنگین شدن جنگ در اوکراین که اتفاقاً مداخله اسرائیلی‌ها هم به آن دامن زده، بخش‌هایی از نیرو‌های خودشان را از سوریه منتقل کرده‌اند. سایت الجزیره گزارش کرده که روسیه به دلیل درگیر شدن در جنگ اوکراین، تمرکز خود را از سوریه به اوکراین برده است. به همین دلیل شماری از واحد‌های نظامی و نیرو‌های وابسته به خود را از مناطقی در سوریه خارج کرده است.
به نوشته الجزیره، سایت‌های خبری مانند «مسکو‌نیوز» و سایت اسرائیلی «دبکا» خبر‌هایی درباره عقب‌نشینی نیرو‌های روسیه از سوریه برای استقرار در اوکراین منتشر کرده‌اند. به نوشته سایت اسرائیلی دبکا مسکو از تمرکز بر اوضاع سوریه دور شده و انتصابات اخیر در فرماندهی عالی نیرو‌های مسلح سوریه، نشان‌دهنده این موضوع است. سایت اسکای‌نیوز عربی هم نوشت به نظر می‌رسد نیرو‌های ارتش روسیه برخی مراکز نظامی در استان‌های لاذقیه و حمص سوریه را تخلیه کرده‌اند. روس‌ها همچنین برخی مراکز نظامی خود را در مناطق کردنشین و ترکمن‌نشین سوریه ترک کرده‌اند. روزنامه الشرق‌الاوسط در این باره نوشت ارتش روسیه انبار‌های مهمات «مهین» در شرق استان حمص سوریه را تحویل حزب‌الله لبنان داده است.

هشدار مسکو به تل‌آویو
ارتش سوریه دیروز بعد از حمله جمعه شب رژیم صهیونیستی به سوریه اعلام کرد که شماری از موشک‌های دشمن صهیونیستی را در آسمان حومه جنوبی دمشق رهگیری و منهدم کرده است. منابع خبری هم می‌گویند که در حملات جمعه شب، مقر لشکر یکم ارتش در شهر کسوه، محیط فرودگاه دمشق و مزرعه‌ای در مجاورت منطقه زینبیه مورد حمله قرار گرفته است. تحت چنین شرایطی، برخی می‌گویند که کاهش حضور روس‌ها در سوریه و تحویل برخی مناطق به حزب‌الله، در واقع انتقام روس‌ها از مداخله رژیم صهیونیستی در جنگ اوکراین است. نیکلاس هراس از مؤسسه نیولاینز می‌گوید: «روسیه سیگنال قوی به اسرائیل می‌فرستد مبنی بر اینکه اورشلیم باید در حمایتش از اوکراین محاسبه شود، در غیر این صورت با عواقبی در سوریه مواجه خواهد شد». به گفته هراس، «روسیه همچنین در حال ارسال پیامی گسترده‌تر به جامعه بین‌المللی است که از موقعیت استراتژیک خود در سوریه دست نمی‌کشد.» در مقابل، تشدید حملات تل‌آویو به خاک سوریه در هفته‌های اخیر، در واقع تلاش برای جلوگیری از معادله در حال ظهوری است که با افزایش نفوذ امنیتی ایران و متحدان آن در سوریه در حال شکل گرفتن است. روزنامه نیویورک‌تایمز نوشته که روس‌ها قصد دارند حدود ۶۰ هزار نیرو را از سوریه خارج کنند، ولی کارشناسان تأکید می‌کنند که روسیه قصد ندارد به طور کامل از سوریه خارج شود و از نوعی تعدیل نیرو‌های روسیه در این کشور صحبت می‌کنند. اندریه اونتیکوف، کارشناس روسی به سایت الجزیره گفته است که بعید می‌داند ارتش روسیه از مناطق جنوبی سوریه به ویژه مرز‌های مشترک با اسرائیل خارج شود، زیرا در این صورت، با رسیدن نیرو‌های نزدیک به ایران به نزدیکی‌های منطقه جولان و استقرار آن‌ها در خط تماس با اسرائیل، این منطقه قابل شعله‌ور شدن است. او می‌گوید: «مسکو حساسیت مناطق جنوب سوریه را درک می‌کند و عجیب خواهد بود اگر تصمیم غیربررسی شده‌ای در این زمینه بگیرد.» علیرضا تقوی‌نیا در قدس‌آنلاین نوشته است: «بشار اسد رئیس دولت سوریه با سفر به تهران این پیام را اعلام کرد باید همزمان با خروج روسیه از این نقاط، نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران و حزب‌الله لبنان خلأ نظامی و امنیتی به‌وجود آمده را پرکنند.» علیرضا شکیبایی، قائم‌مقام جمعیت دفاع از ملت فلسطین نیز معتقد است بین افزایش حملات رژیم صهیونیستی به سوریه یا تشدید تنش‌های مسکو – تل‌آویو ارتباط وجود دارد: «مسکو ارزش‌افزوده زیادی برای رژیم‌صهیونیستی داشته است و با این تنش‌های شکل‌گرفته میان تل‌آویو و مسکو، حمایت‌های کرملین از رژیم اسرائیل جدا می‌شود و قطعاً رژیم صهیونیستی خودش را در چنبره غرب آسیا و موضوع فلسطین تنها می‌بیند.»

 
نظرات بینندگان
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب‌سایت منتشر خواهد شد
* متن پیام:
نام و نام خانوادگی:
ایمیل: