به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن به نقل ازمیزان، قیمت بلیت تئاتر همواره یکی از مشکلات و معضلاتی بوده که گروههای نمایشی از یک سو و تماشاگران از سوی دیگر با آن روبرو بودهاند، قیمتی که هیچگاه زیر نظر مرجعی مشخص نشده و علنا هیچ قانونی برای اعمال آن وجود ندارد.
در حالی که بسیاری از گروههای قدیمی و همچنین جوان تئاتر با نبود مخاطب روبرو هستند و برای جذب مخاطب مجبور به کاهش قیمت بلیت و یا ارائه تخفیف های مختلف میشوند بعضا دیده میشود که برخی از افراد چهره و سلبریتی به راحتی قیمتهای نجومی برای بلیت آثارشان مشخص میکنند.
در حال حاضر قیمت بلیت آثار نمایشی در سالنهای تئاتر شهر تهران از ۴۰ هزار تا ۱۰۰ هزار تومان در گردش است، این قیمت به طور معمول نسبت به کیفیت سالن اجرا، هزینه های تولید یک نمایش و یا حضور بازیگران مطرح تئاتری و یا سینمایی در یک اثر لحاظ می گردد.
در این میان به تازگی کنسرت تئاتر «سیصد» به کارگردانی امیر جدیدی قیمتی نجومی را برای فروش این اثر ارائه داده است. بلیت این نمایش از ۷۰ هزار تومان تا ۷۰۰ هزار تومان در گردش است. این اجرا در فضای باز کاخ سعدآباد روی صحنه می رود. بنا به تجربه قبلی در نمایش «سی» قطعا بلیت ۷۰ تا ۲۰۰ هزار تومانی این نمایش در جایگاه های بسیار دور از صحنه بوده و علنا هیچ لذتی برای مخاطب نخواهند داشت.
حال چرا یک تئاتر در شرایط فعلی که هنر تئاتر با مشکلات اقتصادی فراوانی روبرو است با بلیت ۷۰۰ هزار تومانی روی صحنه می رود. حضور چهره های سینمایی همچون جواد عزتی و مهران غفوریان قطعا در این ارزشگذاری بی تاثیر نیست. البته این در حالی رخ می دهد که نام ماهور الوند نیز در میان بازیگران دیده میشود، بازیگری که تاکنون تجربه موفقی هم در سینما نداشته و با توجه به تعداد آثار زیادی که بازی کرده هیچگاه نقش ماندگاری ارائه نداده است.
دیگر بازیگران این نمایش هم اسامی بزرگی در سینما و تئاتر نیستند و برخی از آنها شاید اولین تجربه های خود در عرصه بازیگری را پشت سر می گذارند.
پیشتر آثاری همچون کنسرت نمایش سی، بینوایان و الیورتوئیست با اجرا در سالنهای هتل و یا کاخ سعد آباد قیمت های نجومی برای فروش بلیت شان ارائه کرده بودند اما کنسرت نمایش ۳۰۰ از تمامی آثار پیش از خود سبقت گرفته است.
طبیعتا اجرای چنین نمایشی با این قیمت بلیت چندان با دغدغه فرهنگی مناسبتی ندارد، زیرا بخش عمده ای از مخاطبان تئاتر و همچنین اقشار مختلف جامعه توان خرید این بلیت را ندارند، زیرا به عنوان مثال اگر یک خانواده ۴ نفره بخواهند این نمایش را تماشا کنند و جایگاه خوبی هم داشته باشند حداقل باید ۲ میلیون تومان هزینه کنند که به هیچ وجه منطقی نیست.
شعار فرهنگی بودن با سمت و سوی هنر لاکچری
ارائه واژه های نوظهور همچون کنسرت تئاتر و کنسرت نمایش در سالهای اخیر راهکاری برای فرار از برخی قوانین در قیمت گذاری بلیت است، این گروهها که تماما به سمت هنر لاکچری می روند می توانند بدون اعتنا به قیمت بلیت تئاتر یا کنسرت رقم خود را مشخص کنند.
نکته قابل تامل آنجاست که گروه قویا بر فرهنگی بودن این نمایش تاکید داشته و اعتقاد دارد که این اثر میتواند در شرایط فعلی که کشور به تازگی از دو سال سخت کرونایی خلاص شده مثمر ثمر باشد. اما حرف تا عمل بسیار متفاوت است. حضور گروهی که بیشترین ناهمخوانی را دارد مشخصا نشان می دهد که این حرف در حد شعار است.
مشخص نیست که به جز سلبریتی بودن، امیر جدیدی با چه پیشینه کارگردانی و هنری توانسته محوطه باز کاخ سعد آباد را برای اجرای نمایشش اختیار کند و یا بر چه اساسی هزینه های تولید این اثر که قطعا میلیاردی است مهیا شده است.
اجرای کنسرت نمایش ۳۰۰ در شرایطی که هنر تئاتر و هنرمندان آن با مشکلات فراوانی روبرو هستند نه تنها کمکی به فرهنگ و هنر نکرده بلکه با ایجاد فرهنگ هنر لاکچری ضربه مهلکی به بدنه ضعیف تئاتر خواهد زد. نمایشی که انگار با شرایط روز جامعه خود کاملا غریبه بوده و می خواهد به هر نحوی بلیت خود را بفروشد.