به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن به نقل از همشهری آنلاین، همزمان با نزدیک شدن به روز عرفه، نرخ پروازها به شهر نجف در حال افزایش است. بررسی پروازهای مسیر رفت و برگشت تهران-نجف و سایر شهرها نشان از آن دارد که شرکتهای هواپیمایی، قیمتگذاری نسبتا بالایی را برای این پروازها اعمال میکنند.
طی دو سال گذشته بهواسطه پاندمی کرونا، سفر به عتبات عالیات با محدودیتهایی به خصوص از طرف عراقی روبرو بود. امسال با عادی شدن تقریبی شرایط، برنامهریزی برای سفر به کربلا از سوی مردم و کاروانها صورت گرفته است. در این بین اما نرخ بلیت پروازها با اعتراض مردم مواجه شده است.
بهعنوان مثال قیمت پرواز رفت و برگشت تهران-نجف (۱۳ رفت-۲۰ برگشت) هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) حدود ۹.۱ میلیون تومان است. نرخ بلیت مسیر مذکور برای هواپیمایی آتا حدود ۸.۹ میلیون تومان و برای شرکت هواپیمایی زاگرس (ساعت ۲۰ برای پرواز رفت و ساعت ۱۹ برای پرواز برگشت) ۸ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان است.
نکته جالب توجه اینکه تمام این پروازها بهصورت چارتری است؛ این وضعیت برای ایرلاین ملی تاملبرانگیز است، چراکه این شرکت همواره از واگذاری پروازهای خود بهصورت چارتری خودداری کرده است.
بنا بر گزارش تسنیم، همچنین قیمت بلیت پرواز رفت و برگشت مشهد-نجف هواپیمایی قشم ایر ۱۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. قیمت پرواز مذکور برای هواپیمایی معراج ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و آتا ۹.۷ میلیون تومان است.
مشخص نیست واگذاری پرواز شرکتهای هواپیمایی داخلی بهخصوص ایرانایر به چارترکنندگان چه روندی را طی کرده است. مسئلهای که سرپرست تازهوارد ایران ایر لازم است درباره آن شفافسازی لازم را انجام دهد. باید مشخص شود چه تعداد از پروازهای این ایرلاین با مقصد نجف به چارترکننده و با چه شرایطی واگذار شده است.
در این بین سازمان هواپیمایی کشوری بهعنوان متولی حمل ونقل هوایی مسافری باید نظارت بیشتری را بر عملکرد شرکتهای هواپیمایی همزمان با اوج سفرهای زیارتی به عراق در دستور کار قرار دهد.
بر اساس این گزارش، پیش از بیماری کرونا (مهرماه سال ۹۸) انجمن شرکتهای هواپیمایی قیمت پرواز رفت و برگشت تهران-نجف را ۲.۲ میلیون و مشهد ــ نجف-مشهد را ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تعیین کرده بود.
اما درپی انتشار این خبر، سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرد که در حال حاضر قیمت بلیت رفت و برگشت این پرواز در سایتهای معتبر حدود شش میلیون تومان است اما در زمانهای خاص مانند ماه محرم و ایام اربعین با همکاری ایرلاینها نرخی را تعیین میکنیم تا برای زائران سفر به عتبات عالیات تسهیل شود.
حسن خوشخو، معاون هوانوردی و امور بینالملل سازمان هواپیمایی کشور اظهار کرد: پروازهای خارجی تابع قیمتگذاری نیستند چرا که بازیگران دیگری مانند شرکتهای هواپیمایی خارجی در این سیستم وجود دارند و طبق نظام حقوق حمل و نقل هوایی نمیتوان برای آنها تعیین تکلیف کرد. بنابراین معمولا پروازهای خارجی با نرخ آزاد تعیین میشوند و اگر بخواهید نرخی تعیین کنید تنها به زیان ایرلاینهای داخلی بوده و در این میان شرکتهای خارجی سود خواهند کرد.
وی اضافه کرد: البته پروازهای نجف برای ایرانیها و سایر کشورهای اسلامی خارج از نظامات تعیین شده برنامهریزی میشود چرا که دارای ابعاد اعتقادی و دینی است. بنابراین همواره برنامهریزی مشخصی به ویژه در زمانهایی مانند عید نوروز، محرم و اربعین انجام میشود تا نیاز و تقاضای سفر به عراق در این ایام تامین شود چرا که اولویت نخست برای ما فراهم کردن بستری برای تامین تقاضای زائران در این ایام است.
خوشخو با بیان اینکه اربعین سال گذشته بیش از ۸۵ هزار نفر زائر ایرانی به عراق سفر کردهاند به ایسنا گفت: همواره در این ایام با شرکتهای هواپیمایی و سازمان حج و زیارت جلسات متعددی برگزار میکنیم و توافقاتی انجام میشود که هیچ کدام قانون و وظیفه نیست اما سازمان هواپیمایی به عنوان نماینده دولت به گونهای مدیریت میکند تا قیمت بلیت هواپیما و سفرهای هوایی در شأن زائران ایرانی باشد اما ابتدا باید آماری به صورت حدودی یا دقیق به دست ما برسد تا بتوانیم شرکتهای هواپیمایی را آماده کنیم و با آنها برای رسیدن به نرخی مشخص همکاری کنیم.
معاون هوانوردی و امور بینالملل سازمان هواپیمایی کشوری گفت: در این زمینه هنوز ابهاماتی وجود دارد چرا که اعلام شده امسال مرزهای زمینی باز خواهد شد و ممکن است نیازی به ویزا هم نباشد. بنابراین این مسئله تابع این است که در این صورت چه تعداد از زائران با هواپیما به عراق سفر خواهند کرد.
وی با بیان اینکه مردم باید بلیت پرواز را برای سفرهای خود به ویژه برای انجام زیارت از سایتهای معتبر خریداری کنند، گفت: در حال حاضر قیمت بلیت رفت و برگشت پروازهای نجف تقریبا به حدود شش میلیون تومان میرسد.