رسانه بهمن، گروه ورزش: همواره در طول تاریخ یکی از بزرگترین آرزوهای سرمربیان فوتبال حضور روی نیمکت های تیم های حاضر در جام جهانی است اتفاقی که معمولا با کسب جواز صعود در این رقابت ها و سپس اعتماد دوباره به همان سرمربی صورت می گیرد اما در بعضی مواقع بعد از کسب جواز حضور در بزرگترین تورنمنت دنیای فوتبال افراد تصمیم گیر با تغییر شخص اول کادرفنی شان به دنبال رقم زدن اتفاقاتی بهتر هستند.
حالا هم طبق شواهد، قرائن و گفته های مسئولین فوتبال ایران و اعضای کمیته فنی سرمربی کروات تیم ملی ایران، دراگان اسکوچیچ که در مدت حضورش روی نیمکت تیم ملی موفق به ثبت آمار 15 برد، 1 تساوی و 2 شکست شده بود و یوزهای ایران توانسته بودند با هدایتش موفق جواز حضور در جام جهانی 2022 را کسب کنند برای بیست و دومین دوره جام جهانی جایی روی نیمکت تیم رتبه بیست و سوم رده بندی فیفا ندارد و تیم ملی فوتبال ایران با افکاری جدید راهی جدال برابر انگلیس، آمریکا و ولز خواهد شد. توجه به نمونه های اشاره شده اهمیت تصمیم درست مدیران برای روزهای پیش رو را بیش از گذشته نمایان خواهد کرد.
کارلوس کی روش
سرمربی اسبق تیم ملی ایران در جام جهانی 2014 و 2018 پیش از این با حضور روی نیمکت آفریقای جنوبی شرایط دومین صعود آنها به جام جهانی را فراهم کرد اما در ادامه اتفاقات باب میل سرمربی پرتغالی پیش نرفت و تیم تحت هدایت کی روش بعد از شکست 2 بر 0 مقابل مالی در مرحله یک چهارم جام ملت های آفریقا از دور مسابقات کنار رفت که همین شکست و اختلافات قبلی بین هواداران و افراد تصمیم گیر آفریقای جنوبی با کارلوس کی روش منجر به حضور جومو سونو اسطوره این کشور روی نیمکت بافانا بافانا شد. در ادامه این تیم در جام جهانی 2002 با تساوی 2 بر 2 مقابل پاراگوئه تحت هدایت چزاره مالدینی، پیروزی 1 بر 0 مقابل اسلوونی تحت هدایت سرجیو کاتانچ و شکست 3 بر 2 مقابل اسپانیا زیر نظر آنتونیو کاماچو یکی از تیم های مورد تحسین در جام پر از شگفتی 2002 بود.
گابریل کالدرون و برت فن مارویک
گابریل کالدرون که حضورش به عنوان سرمربی پرسپولیس در میانه فصل چندان خوشایند پیش نرفت، در فوتبال عربستان نیز اتفاقی مشابه برایش رقم خورد. او بعد از ثبت نتایج تحسین برانگیز و کسب جواز صعود به جام جهانی 2006 آلمان که بدون شکست در مرحله پایانی مقدماتی به دست آمد جای خود را به مارکوس پاکتا که با تیم زیر 17 و زیر 20 سال برزیل موفق به کسب قهرمانی جام جهانی شده بود، داد اما برگزاری دیدار دوستانه مقابل سوئد، چک، پرتغال و لهستان و استفاده از فردی مثل پاکتا که بازیکنانی مثل دنی آلوز و فرناندینیو شاگردش بودند، نتوانست شرایط خوبی را برای عربستان رقم بزند و سعودی ها بعد از تساوی 2 بر 2 مقابل تونس مقابل اوکراین و اسپانیا با باخت 4-0 و 1-0 مواجه شدند و ارمغانشان کسب تک امتیاز برابر شاگردان روژه لمر بود.
برت فن مارویک نیز که در جام جهانی 2010 هلند را بعد از 32 سال به فینال رسانده بود با حضورش روی نیمکت عربستان سعودی به 2 دوره غیبت آنها در بزرگترین رقابت های فوتبال جهان در سال 2018 پایان داد اما مدیران فدراسیون فوتبال عربستان ادگاردو بائوزا را جایگزین سرمربی هلندی کردند که البته شکست در دیدار دوستانه مقابل بلغارستان و پرتغال بعد از 62 روز زمینه جدایی بائوزا و حضور خوان آنتونیو پیزی را فراهم کرد که سرانجام آن شکست تحقیرآمیز 5 بر 0 مقابل روسیه، باخت 1 بر 0 روبروی اروگوئه و پیروزی 2 بر 1 برابر مصر تحت هدایت هکتور کوپر بود.
آنگه پوستکوگلو و هولگر اوسیک
سرمربی آلمانی اوسیک که در کارنامه خود سابقه دستیاری فرانس بکن باوئر و ریموند گوتالس و قهرمانی لیگ قهرمانان آسیا 2007 با اوراوا رد دیاموندز ژاپن را می دید روی نیمکت ساکروس ها (استرالیایی ها) موفق به کسب نایب قهرمانی جام ملت های آسیا 2011 و صعود به جام جهانی 2014 شد اما کسب نتایج ضعیف در مسابقات قهرمانی فوتبال شرق آسیا و 2 شکست سنگین 6 بر 0 مقابل برزیل و فرانسه باعث برکناری سرمربی سابق فنرباغچه و حضور پوستکوگلو شد که ماحصلش 3 شکست 3 بر1، 3 بر 2 و 3 بر 0 مقابل شیلی، هلند و اسپانیا بود.
البته نیمکت متزلزل استرالیایی ها باعث جدایی پوستکوگلو نیز شد؛ این مربی اصالتا یونانی بعد از ایستادن استرالیایی ها در جایگاه سوم مرحله مقدماتی با شکست سوریه و هندرواس در مرحله پلی آف سخت تر از همیشه صعود استرالیا به جام جهانی را قطعی کرد که همین موضوع باعث قبول استعفا او و حضور برت فن مارویک شد که حاصل آن در بیست و یکمین دوره جام جهانی شکست 2 بر1 و 2 بر 0 مقابل فرانسه و پرو و تساوی 1 بر 1 مقابل دانمارک بود.
جو بنفرر و چوی کانگ هی
بنفرر هلندی که پیش از قبول هدایت کره جنوبی در قامت سرمربیگری نیجریه توانسته بود در نیمه نهایی المپیک 1996 با شکست برزیل متشکل از دیدا، رونالدو و ببتو که هدایتش برعهده ماریو زاگالو بود و پیروزی در فینال برابر آرژانتین که ستارگانی مثل خاویر زانتی و هرنان کرسپو که هدایتش برعهده دانیل پاسارلا بود توانسته بود ارزش ها و توانایی هایش را ثابت کند در زمان سکانداری هدایت کره جنوبی وضعیت خوبی را تجربه نکرد. او ابتدا در جام ملت های آسیا 2004 اسیر شاگردان برانکو ایوانکوویچ شد و در مقدماتی جام جهانی 2006 با وجود صعود به مسابقات نتوانست مدیر این فدراسیون را برای ادامه فعالیتش مجاب کند و جای خود را به دیک ادووکات داد که حاصل این انتخاب در جام جهانی 2006 پیروزی 2 بر 1 مقابل توگو، تساوی 1 بر 1 مقابل تیم پرستاره فرانسه و شکست 2 بر 0 مقابل سوئیس بود که این نتایج از منظر مدیران این فدراسیون رضایت بخش نبود و دستیار سابق اددوکات، پیم فیربیک جایگزین او شد.
این سرمربی که پیش از قبول هدایت کره ای ها با چونبوک موتورز کلکسیونی از افتخارات همچون قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا 2006 را بدست آورده بود بعد از شکست 1 بر 0 مقابل تیم ملی ایران در ورزشگاه اولسان نتوانست مدیران این فدراسیون را بابت حضور در جام جهانی متقاعد کند؛ حضور هونگ میونگ بو و برگزاری دیدار دوستانه مقابل کرواسی، برزیل، آمریکا، مکزیک و روسیه نتوانست مانع شکست 4 بر 2 و 1 بر 0 کره جنوبی برابر الجزایر و بلژیک شود و آنها با کسب تک امتیاز برابر روسیه تحت هدایت فابیو کاپلو مسابقات را به پایان رساندند.
وحید هلیل هودزیچ
سرمربی 70 ساله اهل بوسنی و هرزگوین که در 4 جام جهانی اخیر زمینه ساز حضور ساحل عاج، الجزایر، ژاپن و مراکش در جام جهانی شده است 2 مرتبه بعد از صعود به این رقابت ها کارش را از دست داد. ساحل عاج تحت هدایت او که ستارگانی همچون دیدیه دروگبا، کولو توره، سالمون کالو، یجیی توره و ژروینیو را در ترکیب داشت موفق شد راهی جام جهانی 2010 شود اما شکست در مرحله یک چهارم نهایی جام ملت های آفریقا 2010 برابر الجزایر باعث اخراج این مربی و حضور سون گوران اریکسون شد که دستاورد این مربی شکست 3 بر 1 مقابل برزیل، کسب تساوی بدون گل و پیروزی 3 بر 0 مقابل کره شمالی بود.
همچنین هلیل هودزیچ که در جام جهانی 2014 با الجزایر در مرحله یک هشتم نهایی مقابل آلمان عملکردی تحسین برانگیز را ارائه داده بود با نشستن روی نیمکت ژاپن آنها را راهی جام جهانی کرد اما کسب نتایج ضعیف در دیدارهای دوستانه مقابل مالی و اوکراین و شکست سنگین 4 بر 1 مقابل کره جنوبی در مسابقات قهرمانی فوتبال شرق آسیا باعث حضور آکیرا نیشنیو روی نیمکت سامورایی ها شد. تیم تحت هدایت نیشینو با پیروزی 2 بر 1 مقابل کلمبیا، تساوی 2 بر 2 برابر سنگال و شکست 1 بر 0 روبروی لهستان راهی مرحله یک هشتم نهایی شد و در این مرحله بعد از زدن 2 گل اسیر ضد حملات بلژیکی ها شد و بعد از اعلام پایان بازی توسط ملانگ دیدیو دستاوردش شکست 3 بر 2 مقابل شاگردان روبرتو مارتینز بود.
ماریو زاگالو
مرد پرافتخار فوتبال دنیا ماریو زاگالو که به عنوان مربی و بازیکن 2 قهرمانی با تیم برزیل در کارنامه خود دارد با تیم امارات در مقدماتی جام جهانی 1990 با کسب 1برد و 4 تساوی راهی اولین و آخرین جام جهانی خود شد اما این تاریخ سازی نظر مدیران فدراسیون فوتبال امارات را جلب نکرد و آنها دوباره به سراغ کارلوس آلبرتو پریرا برزیلی رفتند اما حضور این مربی هم نتوانست اماراتی ها را به مقصود موردنظرشان برساند و این تیم در جام جهانی 1990 با 3 شکست 2 بر 0، 5 بر 1 و 4 بر 1 برابر کلمبیا، آلمان غربی و یوگسلاوی به عنوان یک ناکام واقعی به خانه بازگشت.
جورج ویرا
تیم ملی فوتبال عراق که در مقدماتی جام جهانی 1986 مربیانی مثل اکرم سلمان و انور جاسم را روی نیمکت خود می دید برای دیدار پلی آف مقابل سوریه، جورج ویرا را برای هدایت برگزید که این انتخاب منجر به اولین و آخرین صعود آنها به جام جهانی شد اما مدیران فوتبال این کشور برای جام جهانی 1986 ابتدا ادو را انتخاب کردند و بعد از جلب نشدن نظرشان به سراغ بازیکن اسبق رئال مادرید و بارسلونا اواریستو د ماسدو رفتند که حاصل آن 3 شکست مقابل پاراگوئه، بلژیک و مکزیک با نتایج 1 بر 0، 2 بر 1 و 1 بر 0 بود.
این بار برکناری اسکوچیچ جواب می دهد؟
با بررسی نمونه های اشاره متوجه خواهیم شد بیشترین تغییرات اعمال شده قبل از رقابت های جام جهانی روی نیمکت تیم ها در قاره آسیا صورت گرفته است؛ منطقه ای که برنامه ریزی های دقیق نسبت به دیگر قاره ها کمتر صورت می گیرد و حتی بعضی مواقع نیز که همه اتفاقات طبق برنامه پیش می رود با دخیل شدن احساسات، فردی مثل تومیسلاو ایویچ که برای حضوری شایسته در جام جهانی 1998 جایگزین والدیر ویرا شده بود را با تصمیمی اشتباه و غیر منطقی برکنار کردند و اجازه ندادند او در شانزدهمین دوره جام جهانی روی نیمکت بنشیند. همچنین یکی از دلایل عدم نتایج تیم هایی که روی نیمکت خود تغییر ایجاد کردند انتخاب افرادی بود که شناخت مناسبی از فضای فوتبال و خواسته های آن کشورها نداشتند و انتخاب شان حاصلی جز ناکامی نداشت.
تجربه ثابت کرده که برکناری های احساسی و به دور از منطق ضامن موفقیت تیم ها در جام جهانی نیست اما با توجه به شواهد ممکن پیرامون تیم ملی شاید این بار قطع همکاری با سرمربی کروات تیم ملی فوتبال ایران و انتخاب فردی مناسب برای این تیم حداقل کسب نتایج بهتری را برای تیم ملی در قطر رقم بزند.
|انتهای پیام|