به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن، به نقل از تسنیم، در آمریکا این روزها افشاگریها درباره ابعاد و زوایای مختلف حوادث 6 ژانویه 2021 -روزی که هواداران دونالد ترامپ به ساختمان کنگره حمله کردند- واقعیتهای پنهان زیادی را درباره ضعفهای بنیادین نهادهای آمریکایی آشکار کرده است.
از جمله مهمترین مسائل مطرحشده که در چند هفته گذشته محور اصلی تمرکز کمیته تحقیقات مجلس نمایندگان را تشکیل داده، اقدام سرویس مخفی آمریکا در حذف پیامکهای مربوط به روزهای 5 و 6 ژانویه 2021 بوده است.
«جوزف وی کورفای»، بازرس کل وزارت امنیت داخلی آمریکا که مشغول پیگیری پروندهای درباره عملکرد سرویس مخفی آمریکا در روز 6 ژانویه بود چند هفته پیش در نامهای به قانونگذاران کنگره به آنها اطلاع داد که بسیاری از پیامهای متنی سرویس مخفی در این روز و در یک روز قبلتر پاک شده است. کورفای نوشته بود این متون اندکی پس از آغاز تحقیقات دفتر بازرس کل حذف شدهاند.
سرویس مخفی تا کنون چندین بار دلایلش در توجیه این اقدام را عوض کرده است. روزنامه گاردین نوشته این سازمان ابتدا گفت که دلیل حذف پیامها بهروزرسانی نرمافزارها بوده، اما اندکی بعدتر مدعی شد که جایگزین کردن دستگاهها عامل از بین رفتن برخی اطلاعات بوده است.
از محتوای پیامهایی که پاک شدهاند هنوز اطلاعی در دست نیست اما احتمال دارد آنها در بردارنده اطلاعاتی درباره قصد ترامپ برای پیوستن به تظاهرات و یا تلاشهای سرویس مخفی برای خارج کردن «مایک پنس» از جلسه کنگره، بعد از آشوبها بودهاند.
رسانهها قبلاً گزارش داده بودند که ترامپ قصد داشته در میان تجمعکنندگان حاضر شود اما سرویس مخفی که وظیفه محافظت از جان رئیسجمهور و ساکنان کاخ سفید را به عهده دارد او را از انجام این کار بر حذر داشته است.
کاسیدی هاچینسون، دستیار رئیس کارکنان کاخ سفید پنج روز پیش در جلسه استماع خود مقابل کمیته تحقیقات کنگره گفت که از چند روز قبل از 6 ژانویه به ترامپ اطلاع داده شده بود که رفتن به محل تظاهرات خطرناک است و ممکن است کسانی که در آنجا حضور پیدا میکنند سلاح در دست داشته باشند.
اما طبق توضیحات هاچینسون، ترامپ روز 6 ژانویه زمانی که با مخالفت و ممانعت مأموران امنیتی برای حضور در جمع تظاهراتکنندگان روبرو شده سعی کرده فرمان خودروی لیموزین ریاستجمهوری را از راننده آن قاپیده و به شورشیها ملحق شود.
دیگر موضوعی که سرویس مخفی در روز 6 ژانویه با آن درگیر بوده تلاش برای خارج کردن مایک پنس از ساختمان کنگره هنگام حمله طرفداران شورشی ترامپ و ورود آنها به ساختمان کپتال هیل (ساختمان کنگره) بوده است. پنس در آن روز به زیرزمینی در ساختمان کنگره منتقل شده بود، در حالی که تظاهراتکنندگان طرفدار ترامپ در طبقه بالا در جستجوی او بودند. به باور آنها (به تأسی از ترامپ) مایک پنس نباید در جلسه 6 ژانویه برای تأیید پیروزی جو بایدن در انتخابات حضور پیدا میکرد.
«جامی راسکین»، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان، با توجه به مخفیکاریهای این روزهای سرویس مخفی و اقدام این سازمان در پاک کردن آن پیامها گفته این مسئله هم محتمل است که شاید سرویس مخفی میخواسته مایک پنس را از ساختمان کنگره بیرون کند تا مایک پنس نتواند پیروزی بایدن را تأیید کند.
احتمال دارد پیامهای پاکشده حاوی جزئیاتی درباره یکی دیگر از شکستهای سرویس مخفی هم بوده باشد که در سالهای گذشته به دلیل رسواییهای متعدد بیاعتبار شده و هدف انتقادهای بسیار شدید قرار گرفته است.
«لاورنیس اُ دانل»، مجری شبکه خبری «اماسانبیسی» اقدام سرویس مخفی در حذف این پیامها را بزرگترین تخلف و شکست این سازمان از زمان ترور «جان اف کندی»، رئیسجمهور وقت آمریکا در نوامبر سال 1963 دانسته است.
روزنامه واشنگتنپست هم یادآوری کرده که اقدام سرویس مخفی در نابود کردن اطلاعات حساس رویهای است که سال 1963 برای اولین بار اتفاق افتاد و بعد از آن در سال 1995 هم تکرار شد. احتمالاً این بار هم این سرویس الگوی رفتاری پیشینیاش را تکرار کرده است.
سرویس مخفی و ترور کندی
شاید افراد اندکی میدانند که قبل از انکه کندی در دالاس ترور شود دستکم دو بار به جانش سوءقصد شد. یکی از این سوءقصدها در تامپا در ایالت فلوریدا و دیگری در شیکاگو اتفاق افتاد. اما مطابق آنچه اکنون افشا شده سرویس مخفی تلاش کرد شواهد مربوط به سوءقصد در شیکاگو را پنهان کند.
سرویس مخفی دو نشانه درباره سوءقصد به جان «جان اف کندی» دریافت کرده بود. یکی از آنها از مخبری بود که با اسم رمز «لی» شناخته میشد و دیگری از طرف زنی که پانسیونی در منطقه «نورثساید» در شیکاگو داشت.
این زن به افبیآی گفته بود که چهار مرد از آنها چند اتاق اجاره کردهاند. او گفته بود که متوجه شده که در داخل یکی از اتاقها چهار اسلحه مجهز به دوربین و نقشهای از مسیر حرکت کاروان رئیسجمهور وجود داشته است. این اطلاعات، همانند اطلاعات دیگری که «لی» ارائه میکرد به دفتر سرویس مخفی در شیکاگو ارسال شد.
بر اساس این اطلاعات و تلاشهای یک پلیس محلی سه نفر دستگیر شدند، اگرچه هیچ اطلاعات دیگری از آنها به دست نیامد. در نهایت سفر کندی به شیکاگو لغو شد و اعلام شد که دلیل لغو سفر، بحران در ویتنام برای براندازی دولت دییم بوده است.
آنطور که در کتاب «جان اف کندی و مسائل نگفته» نوشته جیمز داگلاس آمده است به مأموران سرویس مخفی گفته شد درباره مسئله سوءقصد در شیکاگو گزارش مکتوب تهیه نشود و گزارشهای کار به صورت شفاهی ارائه شوند. از این مأموران خواسته شد که یادداشتهایشان را هم تحویل دهند. در مقر مرکزی سرویس مخفی اسناد مربوطه از بین برده شدند.
چنانکه بسیاری از ناظران گفتهاند این اقدام خطایی فاحش بود، زیرا نقشه قتل جان اف کندی در شیکاگو شباهت زیادی با همان برنامه ترور که در دالاس به اجرا درآمد داشت. بنابراین، چنانچه این پنهانکاری صورت نمیگرفت قتل جان اف کندی قابل پیشگیری بود.
یکی دیگر از شواهد این مخفیکاری به دستگیری «آبراهام بولدن» مربوط میشود. او یکی از مأموران سرویس مخفی بود که چند وقت پیش بایدن برای او دستور عفو صادر کرد اما رسانهها توجه چندانی به پرونده او نکردند. بولدن یکی از مأموران سرویس مخفی بود که دستگیر شدنش به تلاش برای افشا کردن پنهانکاری سرویس مخفی ارتباط داشت.
بولدن قرار بود در یک جلسه استماع حاضر شده و درباره آنچه رخ داده بود توضیح دهد اما اندکی بعد به اخذ رشوه متهم و دستگیر شد. وقایع مربوط به تلاش برای قتل کندی در شیکاگو طوری پنهان شد که برای مدت زیادی مخفی ماند و تنها در سال 1975 بود که روزنامهنگاری به نام ادوین بلاک مقالهای درباره آن در روزنامه «شیکاگو ایندیپندنت» نوشت.