رسانه تحلیلی تصویری بهمن، گروه امنیت ملی و سیاست خارجی- مطهره مهدی پسند : در روزهای اخیر، توافق هستهای با ایران به سرفصل اخبار بازگشته است . در طول مذاکرات هسته اي، رژيم صهيونيستي در راستاي جلوگيري از شکل گيري توافق ميان ايران و 1+5، تلاش هاي آشکار و پنهان گسترده اي انجام داد. اظهارات مقامات اسرائیلی و تحلیلهای کارشناسان نشان میدهد رژیم صهیونیستی رفع تحریم و امنیت زدایی از مسئله ایران را تهدیدی جدی برای خود میداند و مقابله با آن را کنار نخواهد گذاشت . اما این همه ماجرا نیست و در این باره بین صهیونیست اختلاف زیادی وجود دارد.
برخی رسانههای اسرائیلی گزارش دادهاند یائیر لاپید نخست وزیر اسرائیل تلاش کرده با جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا تلفنی گفتگو کند، اما کاخ سفید گفته آقای بایدن در تعطیلات است. رسانههای اسرائیلی بدون ذکر زمان گزارش دادهاند که این گفتگو «به زودی» انجام خواهد شد. از سوی دیگر ، سه مقام اسرائیلی به پایگاه خبری اکسیوس اعلام کردند که نگرانیهای اسرائیل درباره روند مذاکرات احیای برجام و توافق احتمالی تا حدی کاهش یافته است.
سایت خبری ynet امروز (جمعه) در مصاحبه با «عاموس یادلین» رئیس سابق سازمان ضداطلاعات ارتش رژیم صهیونیستی نوشت :«آیا این توافق برای اسرائیل ضرر دارد؟ آیا در نظام امنیتی و نظام سیاسی اتفاق نظر وجود دارد؟هیچ بحثی وجود ندارد که این توافق برای اسرائیل خوب نیست. بحث درون نظام اسرائیل بر سر یک سوال مهمتر است؛ چه چیزی برای اسرائیل بدتر است؟ بازگشت به توافق یا باقی ماندن در وضعیت موجود؟ و در این موضوع اختلاف نظر زیادی وجود دارد.» سرلشکر هالیوا، رئیس امان معتقد است بازگشت به توافق نسبت به وضعیت فعلی ضرر کمتری دارد، اما موضع رسمی اسرائیل این است که خروج از این توافق بر وضعیت توافق ترجیح دارد.
به گفته «ژنرال یادلین»، هر دو گزینه برای رژیم صهیونیستی مشکل ساز هستند. اما به گفته او این سوال اصلی نیست. آمادگی برای روز پس از بازگشت یا عدم بازگشت به توافق در مسائل سیاسی، استراتژیک و نظامی مهمتر است؛ باید برای تحولاتی که هر دو گزینه ممکن است منجر شود آماده شد. باید بررسی شود که چگونه می توان از وعده های چهار رئیس جمهور گذشته آمریکا مبنی بر نداشتن سلاح هسته ای ایران استفاده کرد و از این رو این موضوع را از بیانیه ای در قالب عنوان به یک برنامه راهبردی-عملیاتی با محتوا و عمل تبدیل کرد.
روزنامه اسرائیل هیوم در مصاحبه با سرتیپ«یاکوب ناگل»مشاور امنیت ملی اسرائیل نوشت :« رئیس ستاد ارتش، رامساد، رئیس شین بت و رده های سیاسی - همگی متقاعد شده اند که بازگشت به توافق یک اشتباه مهم است.سخت ترین کار در طول سفر بایدن روشن کردن خطرات ناشی از بازگشت به توافق هسته ای بود و در این کار تلاش های اسرائیل همانطور که انتظار می رفت بی نتیجه ماند.»
این روزنامه ادامه داده که ایرانی ها اصرار دارند این توافق هنوز نهایی نیست و هنوز امضا نشده است. احتمالاً به این دلیل که ایرانی ها، طبق روش خود، در حال تلاش برای گرفتن امتیازات بیشتر در آخرین لحظه هستند. رسانهها انتظار داشتند که در پایان هفته گذشته اعلام امضا شود، اما در این بین به دلیل اصرار ایران این اتفاق نیفتاد.از طرف دیگر، این یک توافق بسیار بدی است که در اکثر مراحل مذاکرات توسط «پوتین» پیش برده میشد. روسیه همچنان به حمله به اوکراین ادامه می دهد و ایران با کمک های نظامی و مشاوره برای دور زدن تحریم ها به آن کمک می کند. همزمان، ایرانیها تیمهای ترور را به پمپئو، بولتون و دیگر مقامات ارشد آمریکایی میفرستند؛ اما علیرغم همه چیز، آمریکا و اروپا همچنان با تمایل به توافق به هر قیمتی همسو میشوند. در حالی که روسیه و چین به این موضوع نگاه میکنند. آمریکایی ها و اروپایی ها از ذلتی که ایران به آنها تحمیل میکند لذت می برند. نمیدانم تا کی آمریکاییها و اروپاییها ادعا میکنند که تف روی صورتشان «باران برکت» است؟
از سوی دیگر ،سایت خبری واللا نیوز از سر سخت شدن آمریکایی ها با فشار اسرائیل بر عدم توافقات خبر میدهند. واللا در تیتر اول خود نوشت: «کاهش سطح نگرانی اسرائیل در مورد امتیازات بیشتر آمریکا به ایران در توافق: آمریکا مواضع خود را سختتر کرده است».
سایت خبری « ynet »در گزارش مفصلی مینویسد: «داوید بارنئا» رئیس سازمان جاسوسی این رژیم اعلام کرد که دستیابی به توافق در این زمینه، «یک فاجعه استراتژیک» برای اسرائیل است. زیرا به گفته او، در دراز مدت، تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای را برای ایران آسان تر می کند . تلاش هایی که از 2003 تاکنون آن را رها نکرده است. به گفته بارنیا، اکنون تنها چیزی که در حال تغییر است «تاکتیک معامله» ایران است ؛ که اکنون زیر نظر قدرتها و در درجه اول ایالات متحده در حال تحقق است.
این مقام صهیونیست با اعلام این که توافق احتمالی برای احیای برجام «برای اسرائیل بسیار بد» است، گفت که آمریکا «در حال عجله برای دستیابی به توافقی است که در نهایت مبتنی بر دروغ است».بارنئا همچنین گفت که با توجه به نیازهای آمریکا و ایران، دستیابی به توافق بر سر برجام در نهایت اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.
بارنهئا در دیدار با لاپید، وضعیت اطلاعاتی و خطرات ناشی از بازگشت به توافق را بررسی کرد. وی هشدار داد که این امضا به ایرانی ها اجازه می دهد تا به توانایی های بسیار قابل توجهی دست یابند آن هم به لطف صدها میلیارد دلاری که پس از برداشته شدن تحریم ها وارد کشور خواهد شد. به گفته وی، این پول همچنین به همه سازمان های تروریستی در منطقه از جمله حزب الله، جهاد اسلامی فلسطین، شورشیان حوثی در یمن، شبه نظامیان طرفدار ایران، نیروی قدس و حماس کمک خواهد کرد. به گفته بارنا، این امر چالشهای مهمی را در عرصه برای ایالات متحده - و در درجه اول برای اسرائیل ایجاد میکند.
روزنامه «اسرائیل هیوم »در یادداشت تحلیلی مینوسد: «جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، این روزها عمدتاً به بقای سیاسی خود در مواجهه با وخامت اوضاع اقتصادی در ایالات متحده با افزایش عمومی قیمت ها در ماه های اخیر، کاهش شدید حمایت عمومی از او و انتخابات میان دوره ای در آمریکا مشغول است. پرزیدنت بایدن امیدوار است با امضای توافق هسته ای با ایران، خود را به عنوان فردی که به وعده هایی که در مبارزات انتخاباتی اش داده عمل می کند، نشان دهد. بنابراین، بر اساس برآوردها، چشم پوشی های واشنگتن نسبت به یک توافق محکم در حال افزایش است. این نگرانی وجود دارد که این تقویت روابط ممکن است تأثیر منفی بر روند عادی سازی بین اسرائیل و فلسطینی ها نیز داشته باشد.»
اکانت توییتری رادیو 103اف ام اسرائیل به نقل از ژنرال سابق رژیم صهیونیستی نوشت:« اسرائیل و جهان نمی توانند با ایران هسته ای زندگی کنند. ایران کره شمالی نیست؛ وقتی ایران هسته ای شود، جهان متفاوت به نظر می رسد».
اسرائیل هیوم در گزارش دیگری با اشاره به برجام نوشت: « نفتالی بنت، نخست وزیر جایگزین، شب گذشته یک فراخوان عمومی از رئیس جمهور بایدن صادر کرد: «از امضای توافقنامه با ایران، حتی در این لحظه، در دقیقه 90 خودداری کنید.» بنت گفت :«تروریسم ایرانی و تسلیحات منطقهای آن، به ایران این امکان را میدهد که سانتریفیوژها را تقریباً بدون محدودیت تنها در حدود دو سال توسعه، نصب و راهاندازی کند.»
از سوی دیگر،یک مقام سیاسی به «اسرائیل هیوم» گفت: «حال و هوا مثبت نیست، احساس این است که این بار فرق میکند و قرار است این اتفاق بیفتد، اما هنوز چیزی بسته نشده است».
یک خبرنگار اسرائیلی در صفحه توییتر خود نوشت: «حامیان این توافق ادعا می کنند که زمان ارزشمندی برای ساختن یک طرح نظامی قابل اعتماد خواهند خرید. ممکن است حق با آنها باشد، اما ایرانی ها هم از این زمان گرانبها استفاده خواهند کرد، نه تنها برای عملیات تهاجمی، بلکه برای ساخت سیستم دفاعی در برابر حمله اسرائیل و در نهایت، حتی اگر گزینه نظامی آماده باشد، برنامه هستهای را از بین نمی برد، اما در بهترین حالت آن را برای یک دوره محدود به تعویق می اندازد».
خبرنگار روزنامه یدیعوت آخارونوت در یادداشت بلندی پیرامون برجام میگوید: «این یک واقعیت است که ایالات متحده و ایران میخواهند توافقی منعقد کنند و هیچ چیز مانع آن نمیشود. اکنون سؤال این است که چگونه ما برای واقعیت جدیدی آماده میشویم که در آن ایران به یک قدرت مشروع و غنیتر تبدیل میشود که به وابستگانش در منطقه با تسلیحات و پول کمک میکند. بخشی از پاسخ به این سوال از سوی نهاد امنیتی این است که برای ساختن گزینه نظامی نادیده گرفته شده به سرمایه عظیم نیاز است».
هرچند هنوز هیچ اظهار نظر رسمی در خصوص ابعاد و جزئیات پاسخ ایالات متحده منتشر نشده اما رسانههای مختلف در گزارشهای خود گمانهزنیهایی را در خصوص نظرات آمریکا منتشر کردهاند. جزئیاتی که نشان میدهد احتمالا آمریکا یک پاسخ بینابینی میان بله و خیر ارائه داده که باز هم زمینه را برای انجام گفتگوهای بیشتر میان طرفین فراهم میسازد.
|انتهای پیام|