رسانه تحلیلی تصویری بهمن، گروه امنیت ملی و سیاست خارجی: بحران سوخت در اروپا و نزدیک شدن به فصل سرما این روزها به اصلی ترین دغدغه غربی ها تبدیل شده و هر کشوری برای تاب آوردن در زمستان استخوان سوز به دنبال راه حل می گردد.
در حالی که کشورهای اروپایی پیش از آغاز جنگ اوکراین به طور جدی به دنبال راه حلی عملی برای جایگزین کردن سوختهای فسیلی با انرژی پاک بودند، حالا پس از گذشت نزدیک به هشت ماه از جنگ اوکراین دست به دامن زغال سنگ و چوب شده اند تا بتوانند زمستان پیش رو را به سلامت سپری کنند.
روزنامه نیویورک تایمز در مطلبی با اشاره به این موضوع که قرار نبود روزی اروپایی ها برای جایگزین کردن انرژی های فسیلی به جنگلها روی بیاورند و از درختان به عنوان سوخت استفاده کنند، نوشته این روزها با طولانی شدن درگیری های نظامی در اوکراین و پافشاری آمریکا و اروپا برای تحریم انرژی مسکو اروپایی ها برای اینکه بتوانند به سلامت از زمستانی سخت عبور کنند حالا به جان جنگلهای قدیمی افتاده اند و درختان چندصد ساله را به عنوان سوخت جایگزین خود انتخاب کرده اند.
این روزنامه آمریکایی در ادامه همین مطلب اشاره می کند اگر این روند با همین سرعت ادامه پیدا کند در کنار بحران انرژی قطعاً اروپا با بحران محیط زیستی مواجه خواهد شد که شاید جبران آن از جبران بحران انرژی و کمبود سوخت سختتر و یا حتی غیرممکن باشد.
در ادامه مطلب نیویورک تایمز آمده است: زمانی که اروپا تصمیم گرفت تا به منظور رونق به بازار چوب یارانه برای سوزاندن آن به جای سوختهای فسیلی تخصیص دهد، گمان نمی کرد شاید روزی افراط در مصرف بی رویه درختان جنگلها به معضل و نگرانی برایش تبدیل شود که حالا به فکر جایگزین کردن جنگلها باشد.
این روزها با چند برابر شدن قیمت سوخت و نزدیک شدن به فصل سرما اروپایی ها البته با توصیه مقامات این کشورها در حال ذخیره سازی و جایگزین کردن چوب و زغال سنگ به جای نفت و گاز هستند. این در حالیست که آژانس تحقیقات علمی اتحادیه اروپا سال گذشته هشدار داده بود که جایگزین کردن چوب و خاک اره به جای سوختهای فسیلی اشتباهی بزرگ است چراکه سوزاندن چوب چندین برابر بیشتر دی اکسید کربن بیشتر نسبت به سوختهای فسیلی دیگر تولید می کند.
توجه اروپایی ها در این روزها به منابع چوبی آن قدر افزایش یافته که قرار است اعضای پارلمان اروپا هفته آینده در مورد حذف کامل یارانه چوب تصمیم گیری کنند و سوزاندن چوب و قطع درختان به این منظور را به طور کلی ممنوع اعلام کند.
این تصمیم در پی هشدارهای جدی برخی مقامات اروپایی و سازمانهای محیط زیستی اتخاذ شده که گفته اند در شرایطی که جهان با بحران سوخت در زمینه نفت و گاز مواجه است استفاده بی رویه از منابع جنگلی و چوب می تواند معضلات آینده جهان را بیش از پیش افزایش دهد و شرایط را چندین برابر بحرانی تر کند.
این اتفاقات در حالی رخ می دهد که این روزها بسیاری از کارشناسان مسائل اجتماعی و سیاسی به طور جدی هشدار داده اند اگر اروپا هر چه سریعتر فکری به حال وضعیت سوخت و کمبود آن نکند ممکن است در هفته های آینده با بحرانهای عمیق سیاسی و اجتماعی و در پی آن اعتراضات شدید مردمی و آشوبهای داخلی مواجه شود.
بحران اقتصادی اروپا در چند ماه اخیر به قدری جدی شده که حالا بسیاری از تجربه بی سابقه ترین آشوبهای اجتماعی در سال 2023 خبر داده اند.
پس از آغاز جنگ در اوکراین، اروپا شاهد افزایش قیمت سوخت و مواد غذایی و اختلال در عرصه کالاهای اساسی نیز بوده است. نرخ متوسط تورم در اروپا در ماه ژوئیه به حدود 9 درصد رسیده است و در برخی کشورها همانند انگلیس این نرخ به بالای 10 درصد رسیده که در چهل سال گذشته بی سابقه بوده است.
بانک مرکزی اروپا هم در ماه های گذشته هشدار داده با تداوم وضعیت سیاسی فعلی در ماه های آینده نرخ تورم از پیش بینی ها هم سبقت خواهد گرفت و تمام آمارها را جا به جا خواهد کرد.
این اتفاقات در کنار اعتصابها و اعتراضهای مردمی در حالی رخ می دهد که حتی صنعت گردشگری و هتل داری در اروپا به عنوان یکی از صنایع درآمدزا برای این اتحادیه این روزها به دلیل بحران سوخت با رکود غیرقابل پیش بینی مواجه شده است.
حالا اگر وضعیت به همین منوال ادامه پیدا کند در بهترین حالت ممکن باید منتظر چهره ای متفاوت از اروپا با آغاز فصل سرما بود؛ فصلی که می تواند سرآغاز بحرانهایی جدی در قاره سبز باشد.
انتهای پیام