جهان بر بد‌ اندیش تنگ آوریم!

      
در شرایطی که مجلس بر بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه قبل از لایحه بودجه سال آینده تاکید کرده است، خبر‌ها حاکی از این است که دولت لایحه بودجه را دوشنبه قبل به مجلس فرستاده، از همین رو برخی جزئیات آن توسط خبرگزاری‌ها منتشر شده است.
کد خبر: ۱۷۴۰۴
۱۱ دی ۱۴۰۱ | ۲۳:۵۹

مقایسه ارقام منتشر شده با ارقام بودجه سال گذشته و نیز برخی اعداد و ارقام کنونی، نشان می‌دهد که احتمالاً بودجه سال آینده تا حدی انقباضی خواهد بود. با این حال در مهم‌ترین ارقام، تلاش شده رشد کف حقوق دولتی‌ها به میزان تورم انتظاری برای سال آینده باشد.


بودجه انقباضی نسبت به تورم انتظاری
گزارش ها نشان می‌دهد کل بودجه سال آینده به ۵۰۰۰ همت رسیده و در این میان، بودجه عمومی ۲ هزار هزار و بودجه شرکت‌های دولتی ۳ هزار هزار میلیارد تومان تخمین زده می‌شود. با این حال مقایسه این ارقام با ارقام قانون بودجه امسال، نشان می‌دهد که سر جمع بودجه، رشد حدود ۳۶ درصدی دارد. بودجه عمومی با رشد ۳۱ درصدی و بودجه شرکت‌ها نیز با رشد ۳۴ درصدی روبه رو شده است. این‌ها در حالی است که برخی گزارش‌ها از جمله گزارش دیروز صندوق بین المللی پول نشان می‌دهد که احتمالاً تورم سال آینده در حدود ۴۰ درصد خواهد بود. با این فرض، می‌توان گفت که بودجه دولت در سال آینده تا حدی انقباضی است. البته باز تاکید می‌شود این گزاره منوط به تحقق پیش بینی تورمی یادشده است.


اما و اگر رشد ۳۰ درصدی بودجه عمرانی
با اوصاف ذکر شده، بودجه انقباضی رد پای خود را در بودجه عمرانی نیز نشان می‌دهد. در این لایحه اگر چه سرفصل مذکور افزایش تا ۳۲۸ همت داشته، اما باز هم حاکی از رشد ۳۰ درصدی است. نکته قابل تامل دیگری که در این باره وجود دارد، احتساب بخشی از منابع تبصره ۱۴ در بودجه عمرانی طبق گزارش خبرگزاری تسنیم است. به این معنا که گفته می‌شود دولت در لایحه بودجه سال آینده، تبصره ۱۴ مربوط به منابع و مصارف قانون هدفمندی را با هدف شفافیت بیشتر بودجه، وارد متن بودجه کرده است. در نتیجه باید گفت رشد بودجه عمرانی در مقایسه با سال گذشته (و بدون تغییرات اخیر)، شاید کمتر از ۳۰ درصد نیز باشد.


پیش بینی حجم واقع بینانه برای صادرات نفت
رقم کلیدی که هر سال در باره بودجه مطرح است، میزان درآمد نفتی پیش بینی شده حاصل از نفت است. این میزان با در نظر گرفتن سه عدد مهم و کلیدی بودجه به دست می‌آید. در وهله اول، میزان پیش بینی دولت از فروش نفت با واحد بشکه و نیز قیمت نفت به دلار مطرح می‌شود.

در این باره جزئیات شفافی تاکنون منتشر نشده است. اما گزارش ها به نقل از مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد که میزان صادرات نفت ایران در سال آینده میلادی به حدود یک میلیون بشکه در روز با میانگین قیمت هر بشکه ۷۵ دلار خواهد رسید. در صورتی که این ارقام در لایحه بودجه سال آینده لحاظ شده باشند، می‌توان گفت که از منظر حجم صادرات نفت، اعدادی تقریباً مطابق با واقعیات کنونی پیش بینی شده اند. طبق گزارش دنیای اقتصاد در تاریخ ۲۸ آذر، اکنون (تاریخ انتشار گزارش) متوسط صادرات نفت و فراورده‌های نفتی ایران حدود ۹۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه در روز است. گفتنی است در بودجه امسال، دولت مکلف به فروش یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه با قیمت متوسط هر بشکه ۷۰ دلار شده بود.

از سوی دیگر جزئیات منتشر شده نشان می‌دهد که نرخ دلار احتسابی برای تبدیل درآمد‌های دلاری دولت، ۲۳ هزار تومان تعیین شده که تغییری نسبت به بودجه امسال ندارد. هر چند ظاهراً نظر اولیه بر نرخ ۲۶ هزار تومان بوده است.


رشد متناسب با تورم کف حقوق
در لایحه بودجه سال آینده، حداقل حقوق کارکنان دولت از ۵ میلیون تومان طی امسال به ۷ میلیون تومان افزایش یافته که حاکی از رشد ۴۰ درصدی کف حقوق است. این رقم متناسب با همان تورم انتظاری ۴۰ درصدی است که به آن اشاره شد. البته افزایش دیگر سطوح حقوق این میزان نخواهد بود و ۲۰ درصد بیان شده است.


واردات خودروی خارجی دو برابر می‌شود؟
نکته قابل تامل دیگری که در جزئیات لایحه بودجه سال آینده دیده می‌شود، این است که دولت برای سال آینده حدود ۲ میلیارد دلار برای واردات خودرو‌های خارجی لحاظ کرده است.

این رقم برای امسال حدود یک میلیارد دلار بود. به این ترتیب و با فرض ثبات نسبی قیمت‌های جهانی، می‌توان انتظار رشد دو برابری واردات خودروی خارجی در سال آینده را داشت.
موضوعی که در صورت رعایت تناسب قیمت تمام شده این خودرو‌ها با بودجه مصرف کنندگان ایرانی، می‌تواند تاثیر مثبتی بر بازار خودرو بگذارد.
اکنون مسئولان وزارت صمت بر حذف قرعه کشی خودرو تا سال آینده تاکید کرده اند. به این ترتیب می‌توان انتظار ورود بازار خودرو را به مرحله جدیدی از رقابت در سال آینده داشت.

 

ایرنا

نظرات بینندگان
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب‌سایت منتشر خواهد شد
* متن پیام:
نام و نام خانوادگی:
ایمیل: