به گزارش رسانه تحلیلی تصویری بهمن، به نقل از فارس، اداره کل پزشکی قانونی استان مازندران هفته گذشته خبر درگذشت مادر باردار به همراه فرزند دو قلویش را رسانهای کرد که در این خبر علی عباسی مدیرکل پزشکی قانونی مازندران اعلام کرده بود که این مادر، ۲۸ سال داشت و به روش IVF در یک مرکز درمانی خصوصی باردار شده است.
پس از انتشار این خبر در خبرگزاری فارس، تورج اسدی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران در اقدامی کمسابقه توضیحاتی درباره علت فوت این مادر باردار مطرح کرد.
اسدی در گزارشی که برای همه رسانهها ارسال کرده بود به سن مادر باردار، سابقه سقط جنین، سن بارداری و خونریزی متعدد در زمان بارداری و آخرین اقدامات درمانی در بیمارستان امام خمینی ساری اشاره و اعلام کرد که پس از بررسی نتایج در پزشکی قانونی اطلاعات تکمیلی را در اختیار رسانهها و افکار عمومی قرار میدهد، این در حالیست که در موارد مشابه قبل، اطلاعرسانی در این ارتباط انجام نشده است.
بررسیهای پزشکی قانونی مازندران در این زمینه ادامه دارد اما براساس قانون، کمیته مرگ مادر باردار باید در دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بیمارستان امام خمینی ساری تشکیل شود، این کمیتهها تشکیل شده اما معاون درمان تاکنون اطلاعاتی در این زمینه انتشار نداده است.
در ارتباط با چگونگی این اتفاق با خانواده متوفی، رئیس مرکز دکتر شهیدی که عمل جراحی IVF در آن مرکز انجام شده، پزشک معالج و در نهایت بیمارستان امام خمینی ساری که بیمار در آن مجموعه فوت کرده است، گفتوگو کردهایم که در ادامه میخوانید؛
*اظهارت همسر متوفی
نصیری همسر متوفی با اشاره به علاقه بسیار زیاد همسرش به فرزندآوری خواستار پیگیری رسانهای این موضوع شده و تاکید دارد که اگر اشتباهاتی در حین درمان رخ داده برای سایر مادران و خانوادهها تجربه نشود.
وی با اعلام اینکه IVF در یکی از مراکز خصوصی استان مازندران و زیر نظر متخصص زنان و زایمان انجام شده است، گفت: همسرم یک ماه پس از تایید بارداری دچار خونریزی شد و این روند تا ۱۸ هفتگی ادامه داشته تا اینکه پزشک پس از قطع موقت خونریزی تشخیص داد که بیمار باید سرکلاژ شود.
نصیری خاطرنشان کرد: پس از سرکلاژ درد همسرم تخفیف نیافته که دوباره با تشخیص پزشک در مطب شخصی جراحی دیگری در دستور کار پزشک قرار گرفت. (پزشک معالج اعلام کرده که پساریگذاری انجام شده است.)
وی اضافه کرد: درد همسرم پس از جراحی در مطب شخصی ادامه پیدا کرد که برای درمان نسبت به انتقال بیمار به یکی از مراکز خصوصی اقدام کردیم، در بیمارستان خصوصی به ما اعلام شد به دلیل زایمان زودرس و محدودیتهایی که برای NICU وجود دارد باید به مرکز دولتی امام خمینی مراجعه شود.
همسر متوفی یادآور شد: نیمههای شب پس از مراجعه به بیمارستان امام خمینی و اقدامات تشخیصی اولیه توسط رزیدنتها به ما اعلام شد که بیمار مشکل خاصی نداشته و بحث زایمان زودرس هم مطرح نیست، گلایه بیمار نشان از تعبیه پساری بوده و مشکل خاصی وجود ندارد با توجه به اقدامات تشخیصی در بیمارستان امام خمینی و کاهش درد همسرم با رضایت شخصی نسبت به ترخیص اقدام کردیم.
نصیری اضافه کرد: صبح روز شنبه به دلیل درد بسیار شدید، همسرم به بیمارستان امام خمینی منتقل شد، در بدو ورود و پس از بررسی اولیه به ما اعلام کردند که به احتمال بسیار زیاد بچه نارس بوده و باید در بیمارستان تحتنظر باشد، بعد از مدتی بیمار به ICU منتقل شد و پس از مدت کوتاه اعلام کردند که همسرم فوت کرده است.
همسر متوفی در پاسخ به این سؤال که آیا آزمایشات لازم پیش از بارداری را انجام دادید، پاسخ داد: همه آزمایشهای لازم پیش از IVF را انجام دادیم و مورد تایید قرار گرفت که میتواند باردار شود.
وی در پاسخ به سؤال دیگر فارس مبنی بر اینکه برای IVF هم مشاوره درمانی گرفتید؟ گفت: با مشورت پزشک معالج پیشنهاد شد که برای کاهش عوارض دارو نسبت به IVF اقدام شود.
همسر متوفی با بیان اینکه درباره علت فوت موارد متعددی به من اعلام کردند، افزود: یکبار بحث کاهش پلاکت خون را مطرح کردند و بحث ابتلا به کرونا را پیش کشیدند، یک بیمار در یک ساعت چطور چهار نوع بیماری را همزمان با هم مبتلا میشود.
صحبتهای همسر متوفی را که شنیدیم به سراغ سایر عوامل مرتبط با موضوع رفتیم که در مصاحبههای انجام شده با رئیس مرکز درمان نازایی دکتر شهیدی، پزشک معالج و رئیس بیمارستان امام خمینی همه به این مسله معتقدند که اقدامات درمانی مناسب برای بیمار انجام دادند اما در نهایت بیمار فوت کرده است!
*روایت رئیس مرکز درمان نازایی دکتر شهیدی
با مریم شهیدی رئیس مرکز درمان ناباروری حضرت مریم ساری که درباره اقدامات درمانی پیش از جراحی چه اقداماتی در این مرکز انجام میشود، گفتوگوی کوتاهی انجام دادیم.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که آیا در جریان مرگ مادر باردار ساروی که اقدامات IVF را در مرکز شما انجام داده است، قرار دارید، پاسخ داد: بله در جریان قرار دارم.
شهیدی در پاسخ به این سؤال که آیا اقدامات تشخیصی پیش از جراحی برای این خانم در مرکز شما انجام شده است، گفت: نه تنها این خانم بلکه همه متقاضیان جراحیهای ناباروری آزمایشهای پیشبینی شده را باید به صورت تمام و کمال انجام دهند.
وی همچنین به این سؤال که اگر پس از انجام آزمایشات مشخص شود که فرد، ممکن است حاملگی پرخطر داشته باشد، آیا در سیکل جراحی قرار میگیرد؟ پاسخ داد: انجام یا عدم انجام عمل جراحی براساس تشخیص پزشک در دستور کار قرار میگیرد.
رئیس مرکز درمان ناباروری حضرت مریم ساری خاطرنشان کرد: اینگونه نیست که هر فردی دارای مشکلی است جراحی انجام ندهد، حتی برای افراد پرخطر هم درمانهای خاصی وجود دارد.
*روایت فوقتخصص زنان و زایمان
با توجه به مشغله بسیار بالای مهتاب کریمی فوقتخصص زنان و زایمان هماهنگی برای دریافت مصاحبه تا حدودی طولانی شد اما در نهایت عصر بعد از یک روز پرمشغله کاری و در مطب شخصی زمان برای مصاحبه تعیین شد.
با توجه به تعداد انبوه مراجعه کنندگان که حدود ۲۵ نفر بودند ترجیح دادیم که بعد از ویزیت بیماران مصاحبه انجام شود، حدود یک ساعت و نیم پس از اتمام ویزیت بیماران در ارتباط با علت فوت این مادر باردار با وی به گفتوگو نشستیم.
بیشتر صحبتها و سؤالات ما حول و حوش اظهارات همراه بیمار بوده است، بحث سرکلاژ کردن دو مرتبهای را در شروع مصاحبه پیش کشیدیم که کریمی این موضوع را رد کرد و گفت: سرکلاژ یک بار انجام شده و اقدامات صورت گرفته در مطب تحت عنوان پساری بود و این دستگاه به دلیل اینکه حاملگی پرخطر بود تعبیه شده است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا متوفی جز مادران پرخطر بوده است، افزود: به صورت کلی مادرانی که دوقلو باردار هستند جز مادران پرخطر محسوب میشوند.
کریمی خاطرنشان کرد: این بیمار همه آزمایشات پیش از بارداری را به صورت کامل انجام داده و حتی با وجود جوان بودن از ظرفیت مشاوره قلب و داخلی هم استفاده کردیم، نه تنها برای این بیمار بلکه برای همه مادران باردار سیکل درمانی پیش از IVF به صورت کامل انجام میشود.
وی در واکنش به اظهارات معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران که اعلام کرده فرد متوفی جز مادران پرخطر بوده است، اضافه کرد: به صورت کلی حاملگی پرخطر بوده و مادر باردار دو قلو هم جز موردهای پرخطر محسوب میشود، افرادی با نشانههای بیماری خاص تحت درمان قرار گرفته و موفق به بارداری شدند، متوفی ۲۹ ساله و جوان بوده و مشکل خاصی نداشته و همه آزمایشات انجام شده نشان از سلامت بیمار داشته است.
این فوقتخصص زنان و زایمان درباره علت مرگ نظری نداد و گفت: کمیته مرگ مادر باردار در دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران تشکیل شده، بیمار به یک مرکز فوقتخصصی زنان و زایمان دولتی پیشرفته مراجعه کرده و همه اقدامات درمانی در این مرکز انجام شده است.
وی در واکنش به این موضوع که مراجعه ابتدایی بیمار به بخش خصوصی و عدم پذیرش در این مرکز و ارجاع به مرکز دولتی نشان میدهد که بیمار به نوعی برای تکمیل درمان و پایان حاملگی سردرگم بوده، یعنی اینکه مشخص نشده که برای ختم بارداری سالم باید به کجا مراجعه کند،افزود: بنده در جریان همه اقدامات درمانی قرار داشتم این بیمار همه آزمایشات لازم را انجام داده و در سلامت کامل بوده و مشکل خاصی نداشته است.
کریمی اضافه کرد: بیمار ۶ روز قبل در بیمارستان نیمهشعبان در سرویس یک پزشکی غیر از من بستری شده و چون مشکل خاصی نداشته مرخص شد و در زمان بستری به این خانم اعلام کردند که چون مادر دو قلو هستید و جنین نارس دارند برای حفظ سلامت نوزادان باید به مرکز سطح سه مانند امام خمینی مراجعه کنند، البته ارجاع مادرانی که احتمال زایمان زودرس برای آنها وجود دارد به دلیل امکانات مناسبی NICU بیمارستان امام خمینی امری طبیعی است، بیمار به هیچوجه سردرگم نبود و حتی با پزشکان معالج هم در تماس بودیم، پزشک معالج در بیمارستان امام خمینی ساری با بنده و حتی با خانم دکتری که در بیمارستان نیمهشعبان بستری شده بود ارتباط داشته و اطلاعات مربوط به بیمار را رد و بدل میکرده است و حتی در جریان ورود به بیمارستان امام خمینی قرار گرفتم.
وی در پاسخ به این سؤال که شما وقتی پرونده را بررسی کردید، علت فوت چه عوامل میتواند باشد، بیان کرد: خیلی چیزها، بنده به دلیل ارتباطی که با بیمار داشتم در جریان همه اقدامات قبلی درمانی قرار داشتم اما وقتی به بیمارستان امام خمینی ساری مراجعه کرد، اطلاعی از اقدامات درمانی ندارم.
کریمی در پاسخ به این سوال فارس که شما در بخشی از صحبتهای خودتان اعلام کردید که در جریان اقدامات درمانی قرار داشتید، گفت: اقدامات بیمارستان را در جریان نیستم اما به صورت تلفنی خواهرش مختصر مباحثی را مطرح کرد و از طرفی بنده مشاهده نکردم که بیمار به چه صورت و در چه شرایطی وارد بیمارستان شده و چه اقداماتی انجام شده اما به صورت طبیعی در این مرکز درمانی بهترین اقدامات لازم را انجام میدهند.
وی در تکمیل اظهارات خود افزود: این بیمار هیچ مشکل زمینهای نداشته، ممکن است مادر بارداری به دلیل مشکلات قلبی نتواند نسبت به بارداری اقدام کند اما این مادر باردار هیچ مشکل خاصی نداشته، دلیل نمیشود فردی که یک بار سقط داشته جز مادر پرخطر باشد، بیماران زیادی هستند که پس از سه و یا چهار بار سقط موفق به بارداری سالم میشوند.
این متخصص زنان و زایمان در پایان گفت: همه اقداماتی که پزشکان لازم بوده برای این مادر در بیمارستان امام خمینی ساری را انجام دادهاند.
به گزارش فارس، در نهایت چرخه درمانی این بیمار در بیمارستان امام خمینی ساری پیگیری شده است.
* اظهارات رئیس بیمارستان امام خمینی ساری
محمدمهدی غفاری رئیس بیمارستان امام خمینی در گفتوگو با ما اظهار کرد: این بیمار مدت زیادی در بیمارستان امام خمینی ساری تحت درمان نبوده است.
وی در تشریح اقدامات درمانی و زمان مراجعه و فوت بیمار، گفت: بیمار ساعت ۹ صبح به مرکز ما مراجعه کرده و نهایتا ساعت ۱۳ بعدازظهر بدحال شد و فوت کرد، بیمار در طول مدت بارداری هم تحت نظر مرکز بیمارستان امام خمینی ساری نبوده است.
رئیس بیمارستان امام خمینی ساری اضافه کرد: در جریان اینکه بیمار به صورت IVF، به چه دلیل و با چه اندیکاسیونی پزشکی باردار شده نیست، البته موضوع در دست بررسی است، مراقبتهای بارداری این بیمار هم در مرکز دیگری پیگیری میشد، البته یک نوبت ۴۸ ساعت قبل از فوت به مرکز ما مراجعه کرده و ما توصیه به بستری کردیم که خودش و همسرش رضایت شخصی داده و از بیمارستان ترخیص شدند.
غفاری در تشریح اقدامات درمانی روز فوت بیمار، بیان کرد: روز شنبه بیمار شرایط و حال عمومی مناسبی داشته اما در بازه زمانی حدود یک تا دو ساعت سطح هوشیاری بیمار کاهش پیدا کرده و پس از انتقال به ICU فوت کرد.
وی اعلام کرد: جلسه تشریح فوت این مادر باردار با معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی و پزشکی قانونی استان مازندران برگزار شده و آزمایشات در دست بررسی قرار دارد.
رئیس بیمارستان امام خمینی ساری اضافه کرد: نکته مورد توجه این است که همه مراقبتهای درمانی در سایر مراکز خصوصی انجام شده و تنها روز آخر در بیمارستان امام خمینی ساری بستری شده است.
غفاری در واکنش به اظهارات همسر بیمار که اعلام کرده بیمارستان در روز پنجشنبه به ما گفت که بیمار شما مشکل خاصی ندارد و میتوانید نسبت به ترخیصش اقدام کنید، بیان کرد: مستندات برگه رضایت شخصی بیمار و همسرش در بیمارستان وجود دارد.
وی در واکنش به اظهارات همسر متوفی که پزشک معالج در زمان مراجعه بر بالین بیمار حاضر نبوده است، گفت: پزشک فوقتخصص بیمارستان در ابتدای مراجعه و زمان بدحالی متوفی بر بالین بیمار حاضر بوده، تیم بیهوشی و زنان بر بالین بیمار حضور داشتند.
به گزارش فارس، همه افراد حاضر در این مصاحبه به جز خانواده متوفی معتقد هستند که اقدامات لازم برای پایان بارداری سالم برای این مادر و فرزندانش را انجام دادهاند اما اینکه چرا این بارداری به ثمر نرسیده موضوع مبهمی است که انتظار داریم در بررسیهای پزشکی قانونی به آن پاسخ داده شود.
بر اساس مستنداتی که در پرونده بیمار قرار گرفته در تاریخ ۱۸ دیماه ۱۴۰۰ نوشته شده است در صورت نداشتن مشکل از نظر قلبی از سرویس زنان قابل ترخیص است!
در تکمیل این گزارش آمده است؛ ساعت ۱۷ با پزشک تماس گرفته شده و گفتند جهت ویزیت و اکو به مطب مراجعه کند!
آیا تنها با ارجاع بیمار به مرکز خصوصی میتوانیم ادعا کنیم که اقدامات درمانی انجام دادیم؟
تا روز فوت بیمار هیچ نقشی از مشارکت شبکه بهداشت و درمان در حمایت از این مادر باردار دیده نشده است، چرا باید با وجود هزینههای بسیار زیاد برای پزشک خانواده شهری و روستایی مادران باردار مستاصل و به دنبال جان پناهی برای ختم بارداری سالم باشند و بین مراکز درمانی پاسکاری شوند!
چرا مسؤولان بهداشتی برای مادری که علاقه جدی به فرزند آوری دارد، فعالانه ورود پیدا نکرده و مشاورههای مناسب ندادهاند؟
در پرونده بیمار بستریهای متعدد توسط خود متولیان بیمارستان خصوصی ثبت شده، چرا متولیان بهداشتی درمانی این دردها و علائم را جدی نگرفته و برای نجات جان مادر چارهاندیشی نکردند؟
شیوه بارداری این بیمار نشان داد که جنینها قابل حفظ نیستند و حتی در گزارش معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران بر پرخطر بودن بارداری این خانم اشاره شده است، آیا مداخله پزشکان تاثیری در علت فوت داشته است یا خیر!
علت اینکه بیمارستان خصوصی ۴۸ ساعت قبل از فوت این مادر بیمار باردار را مورد پذیرش قرار نداده چیست؟
چرا دانشگاه علوم پزشکی به بخش خصوصی فاقد امکانات کافی اجازه فعالیت زایمان میدهد که امکانات NICU کافی و مناسب در اختیار ندارد؟
آیا فقط میتوان با استناد به تهیه مدرک رضایت شخصی از بیمار در فضای بیمارستانی که بیمار توسط رزیدنتها در نیمههای شب معاینه میشود از خود سلب مسؤولیت کرد؟ آیا رزیدنتها توانایی درمان یا تشخیص مناسب مادر پرخطر را دارند؟
آیا متخصصان بیهوشی و ICU به موقع بر بالین بیمار حاضر شدند، به چه علت بیمار دچار افت پلاکت خونی شده؟ آیا میشود بیماری که همه شرایط نرمال و عادی را داشته ناگهان بدحال شده و فوت کند؟
پایان کلام اینکه، از مسؤولان دستگاه قضا انتظار است که با توجه به چندین مورد مرگ مادر باردار بحث بازرسی از کلینیکهای نازائی و پاسخگو کردن آنها را برای جلوگیری از اتفاقات ناخوشایندی از این دست در دستور کار قرار دهند.
انتهای پیام/