رسانه بهمن، گروه امنیت ملی و سیاست خارجی - مطهره مهدی پسند : دولت ائتلافی رژیم صهیونیستی هنوز به یک سالگی خود نرسیده بود که نفتالی بنت، نخست وزیر و رهبر حزب کوچک «یامینا»، و یائیر لاپید، وزیر خارجه و رهبر حزب «یش عاتید»، مجبور به انحلال دوره کنونی مجلس و توافق برای برگزاری انتخابات جدید پارلمانی شدند. با این حال بنت کماکان مسئول پرونده تقابل با ایران باقی خواهد ماند.
در همین رابطه رادیو ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که انتخابات آینده این رژیم در تاریخ ۲۰۲۲/۱۰/۲۵ برگزار خواهد شد. کانال ۱۲ عبری نیز گزارش داد که سفیر آمریکا در فلسطین اشغالی اعلام کرده که سفر بایدن به اسرائیل طبق برنامه قبلی انجام خواهد شد؛ او گفت رئیسجمهور آمریکا با یائیر لاپید وزیر خارجه دیدار خواهد کرد.
از زمان تشکیل دولت، بنت و یائیرلاپید تلاش زیادی برای اقناع افکار عمومی پیرامون کفایت این دولت در سیاستخارجی منطقهایصورت دادند؛ به این منظور که کارنامه قابل قبولی نزد افکار عمومی رژیم صهیونیستی از خود به جا بگذارند؛ اما بروز چالشهای متعدد در سطح منطقه و لابی رقیب سرسخت بنت یعنی نتانیاهو در نهایت منجر به منحل شدن دولت کنونی شد. جلسات رای گیری کنست در سه شور برگزار میشود؛ امروز در مرحله اول رای گیری برای انحلال کنست، پیشنویس قانون انحلال این پارلمان با رای موافق 110 نماینده از 120 نماینده در شور مقدماتی به تصویب رسید؛ شور دوم و سوم در دوشنبه هفته آینده برگزار خواهد شد.
ریشه بحران داخلی دولت از چه زمانی قوی شد ؟
بحران در کابینه نتانیاهو از سال ۲۰۱۷ شروع شد؛ اتهامات فساد خانوادگی،پرونده های فساد مالی در سطح کلان و انتقادات به شیوه دیکتاتوری او در سیاستورزی اصلیترین محورها حمله به نتانیاهو بود.
مزیتهای دوره 12 ساله نخست وزیری نتانیاهو در راهبردهای سیاست خارجی و مقابله با دشمن شماره یک رژیم یعنی ایران، نشان داده میشد. دولت بنت هم دقیقا از همین ناحیه هدف انتقاد راستگرایان است. به عقیده آنها بنت توانایی خلق پیمان هایی چون پیمان ابراهیم، برای حفظ متحدین قدیمی و ایجاد اتحادهای جدید در منطقه ندارد. در هر صورت اوایل سال2022 میلادی اتفاقات بیسابقه ای در عرصه های سیاسی رژیم صهیونیستی رخ داد .4انتخابات در کمتر از 4سال؛ روایتی از عمق شکافهای ایدئولوژیک در تلآویو داد. انتخاباتی که پایانی بر دولت کهنه نتانیاهو بود؛ در چهارمین دور از این انتخابات پیوسته، دولت به ائتلاف دوگانه و شکننده بنت-لاپید سپرده شد.
نظام سیاسی اسرائیل پارلمانی بوده و با ۱۲۰ کرسی تشکیل میشود؛ حزب یا ائتلافی میتواند دولت را تشکیل دهد که حداقل ۶۱ نفر از این مجلس را همراه خود کند؛ تا به این لحظه هیچ حزبی نتوانسته به تنهایی 61 کرسی پارلمان را بدست بیاورد؛ به همین دلیل کابینه های اسرائیل ائتلافی شکل میگیرد. کابینه بنت هم با هشت حزب یعنی 61 نماینده تشکیل شد که جنجالی ترین عضو آن، احزاب عربی بود.
در توافقنامه ائتلافی این دولت تصریح شده بود که نخستوزیری بین یائیر لاپید، رهبر حزب میانهروی «آیندهای وجود دارد» و نفتالی بنت، رهبر حزب راستگرای «یمینا» به صورت چرخشی دست به دست خواهد شد. بر این اساس قرار بود تا این دولت با نخستوزیری بنت آغاز و تا سپتامبر ۲۰۲۳ ادامه پیدا کند.این ائتلاف متشکل از احزاب ناهماهنگی بود که به گفته ناظران، برای سرنگونی نتانیاهو ائتلاف کرده بودند؛ احزابی از جمله «یمینا»ی راستگرا به رهبری بنت، «آیندهای وجود دارد» به رهبری لاپید، حزب راستگرای «امید جدید» به رهبری گیدئون سار و همینطور حزب راستگرای «اسرائیل خانه ماست» که آویگدور لیبرمن آن را رهبری میکرد.در طرف دیگر این ائتلاف احزابی همچون «آبی و سفید» به رهبری بنی گانتز، «کارگر» به رهبری مراو میکائیلی، حزب چپگرای «مرتس» به رهبری نیسان هوروویتز قرار داشت؛ علاوه بر این احزاب، «فهرست متحد عربی» نیز به رهبری منصور عباس، نیز از دولت حمایت میکرد.
سقوط تدریجی کابینه «نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی از ماهها قبل آغاز شدهبود؛ اولین نشانههای رسمی این سقوط را دو نماینده عضو حزب بنت با خروج از ائتلاف رقم زدند؛ اقدامی که منجر به سرنگونی دولت و درخواست برای برگزاری انتخابات جدید شد.
جلسه چهارشنبه طبق آنچه تصور میشد حواشی هم داشت ؛در جلسه کنست بنیامین نتانیاهو که مدتی است از موبایل هوشمند استفاده میکند ، پیامی از طرف پسرش یائیر نتانیاهو دریافت کرد که توسط دوربینهای خبری شکار شد. یائیر نتانیاهو در این پیام میگوید:« به نظرم این ها دارند تست میکنند که انتخابات را به عقب بیاندازند و در این فاصله قانون متهم را تصویب کنند.»
منظور یائیر در این پیام این بود که انحلال کنست به نوعی ترفندی برای طولانی کردن دوره تصدی کنست فعلی و در نتیجه موفق شدن در تصویب قانون متهم علیه نتانیاهو و در نتیجه جلوگیری از انتخاب او به عنوان نخست وزیر است.
او سپس پیام دیگری با توییتی از حزب «یش آتید» برای پدرش فرستاد. در این توئیت آمده بود:«نخست وزیری که کیفرخواست دارد، نه میتواند دولت تشکیل دهد و نه میتواند نخستوزیر باشد.» آیندهای وجود دارد که متعهد به قانون است و ما هر کاری برای تصویب آن انجام خواهیم داد».
بمب ساعتی برای رژیم صهیونیستی
با وجود تحولات مهم صحنه سیاست اسرائیل، امور امنیتی و نظامی این رژیم، از جمله در تقابل با ایران، نه تنها دستخوش تغییر نخواهد شد، بلکه سیاست در پیش گرفته شده ممکن است نظر به انتخابات پیش رو و برای جلب رایدهندگان و غلبه بر رقیب پرقدرتی مانند بنیامین نتانیاهو تشدید شود.
به نظر میرسد بنت که در چند هفته اخیر، در یک چالش سنگین سیاسی از سمت مخالفان خود به سر میبرد و با انتقادات شدید از سوی ساکنان سرزمین های اشغالی مواجه شده است، تقلایی برای ایجاد اقدامات پر سرو صدا صورت دهد؛ اقداماتی که توجه منتقدان و رسانههای صهیونیستی را به سمت دیگری منحرف کند. بسیاری از تحلیلگران صهیونیست از بمبی ساعتی سخن میگویند که با هر جنگ تل آویو در نوار غزه، میتواند خطرات بالقوه برای موجودیت این رژیم را بالفعل کند.
البته یک ماه پیش از اعلام تصمیم نفتالی بنت و یائیر لاپید برای پایان دادن به عمر دولت کنونی، سلسله اقدامات مشکوک در نقاط مختلف ایران علیه افراد مرتبط با برنامههای هستهای، موشکی و پهپادی رخ داد. در طول ماه خرداد، عملیات متعدد دیگری از جمله حمله پهپادی به مجتمع نظامی و فناروی پارچین به وقوع پیوست. همزمان عملیات سایبری علیه برخی از زیرساختهای ایران نیز تشدید شده است. به نظر دفع بحران های دولتی بنت را مجاب کرد تا این رفتار های ماجراجویانه را انجام دهد. این اقدامات درحالی صورت گرفته است که تمامی اعضای امنیتی تلآویو با رویکرد جدید بنت در مقابل ایران موافق نیستند. آنها معتقدند که این کارها دردسرساز خواهد بود.