جهان بر بد‌ اندیش تنگ آوریم!

      
دنیای ضد‌فضایی اکنون بسیار فراتر از سه بازیگر بزرگ فضایی نظامی -ایالات متحده، چین و روسیه- است.
هفته گذشته، گزارش سالانه مراکز تحقیقاتی منتشر شد و در آن تغییرات سال گذشته مربوط به تسلیحات ضد ماهواره ای و سایر سلاح‌های «ضد فضا» مورد بررسی قرار گرفته و ذکر شده که کشورهای بیشتری در حال توسعه در این زمینه هستند. دنیای ضد فضایی اکنون بسیار فراتر از سه بازیگر بزرگ فضایی نظامی - ایالات متحده، چین و روسیه است. جدیدتری مانند هند، ایران و ژاپن وارد عرصه شده اند
کد خبر: ۸۸۲۵
۲۹ فروردين ۱۴۰۱ | ۱۵:۵۲

رسانه تحلیلی تصویری بهمن، گروه علم و فناوری - میثا سبز‌علی‌زاده :  نوامبر گذشته، سه ماه قبل از حمله نیروهای روسی به اوکراین، روسیه یک موشک رهگیر نودول را پرتاب کرد که کاسموس 1408، ماهواره از کار افتاده شوروی را منفجر کرد و در این فرآیند حداقل 1400 بیت زباله را پایین مدار زمین پرتاب کرد. این آزمایش تسلیحات به طور نامحسوس توانایی های نظامی ضد ماهواره ای روسیه را نشان داد که با چین و ایالات متحده قابل مقایسه است.

در همان زمان، طبق گزارش‌ها، روسیه ماهواره‌های جی‌پی‌اس (GPS Satellites) را  که در ارتباطات رادیویی با فضاپیماها  تداخل ایجاد می‌کرد را مختل کرده بود، در نتیجه ابزارهای ناوبری که ارتش ایالات متحده و سایرین به آنها متکی هستند نیز از کار افتادند. به گفته تحلیلگران مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی و بنیاد جهان امن، این نوع سلاح های الکترونیکی که می توانند به طور موثر علیه ماهواره ها و زیرساخت های مرتبط با آنها روی زمین اقداماتی انجام دهند، در سراسر جهان در حال گسترش هستند.

شیوه نوین پاکسازی مدار زمین از زباله های فضایی | اسپاش

 

هفته گذشته، گزارش سالانه مراکز تحقیقاتی منتشر شد و در آن تغییرات سال گذشته مربوط به تسلیحات ضد ماهواره‌ای و سایر سلاح‌های «ضد فضایی» مورد بررسی قرار گرفته و ذکر شده که کشورهای بیشتری در حال توسعه در این زمینه هستند. دنیای ضد فضایی اکنون بسیار فراتر از سه بازیگر بزرگ فضایی نظامی - ایالات متحده، چین و روسیه - است و قدرت‌های جدیدتری مانند هند، ایران و ژاپن وارد عرصه  شده اند. محققان بر این باورند که استرالیا، کره جنوبی و بریتانیا نیز باید به عنوان قدرت های فضایی در حال ظهور در نظر گرفته شوند.

 

همه این کشورها در حال ایجاد زمینه برای افزایش قابلیت‌های فضایی نظامی، بومی هستند. ویکتوریا سامسون، مدیر دفتر واشنگتن در بنیاد جهانی امن، کلرادو، می‌گوید: «آن‌ها در سازمان‌های فضایی نظامی سرمایه‌گذاری می‌کنند، زیرساخت‌های جنگ الکترونیکی می‌سازند و در حال ایجاد یک چارچوب برای سیاست های نظامی فضایی خود هستند.»

 

هر دو گزارش توجه را به آزمایش ضد ماهواره روسیه جلب می کند که مانند آزمایش های قبلی روسیه و سایر کشورها، زباله های طولانی مدتی تولید کرد. ابر ترکش بزرگی از ماهواره منفجر شده  مدت کوتاهی ایستگاه فضایی بین‌المللی را تهدید کرد و باعث شد خدمه آن به علت احتمال برخورد، به خدمه دراگون SpaceX پناه ببرند. طبق داده‌های SWF (بنیاد جهان امن)، زباله‌های فضایی از آزمایش‌های قبلی هنوز در مدار هستند و دهها سال باقی خواهند ماند، که بدلیل احتمال برخورد با ماهواره های فعال خطر بزرگی محسوب میشوند.

 

کیتلین جانسون، محقق مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی (CSIS) و نویسنده کتاب می‌گوید: «این آزمایش [روسی] جامعه فضایی بین‌المللی را برآن داشته است تا همچنان برای ممنوعیت آزمایش‌هایی که این نوع زباله‌ها را ایجاد می‌کنند، تلاش کنند.

و طبق گفته سامسون حتی آزمایش‌های ضد ماهواره در ارتفاعات پایین‌تر، مانند آزمایش‌های ایالات متحده و هند، صدها، بلکه هزاران تکه زباله فضایی را در مدارهای بالاتر پرتاب کرده‌ و می‌توانند فضاپیماها را به خطر بیندازند. او معتقد است "چیزی به نام آزمایش ضد ماهواره‌ای وجود ندارد."

در این دو گزارش گفته شده که کشورها سرمایه گذاری و استفاده از سلاح های الکترونیکی و سایبری را افزایش می دهند. این فناوری‌ها توانایی مسدود کردن لینک‌های بالا و پایین، جعل ماهواره‌ها با اطلاعات جعلی، رهگیری داده‌ها یا حتی احتمالاً هک کردن ماهواره و به دست گرفتن کنترل آنها را دارند.

از نظر برخی نظامیان اینگونه حملات آسان‌تر،شدیدتر هستند و هزینه کمتری دارد. گزارش CSIS شامل نقشه ای از تداخل GPS در سراسر منطقه جدایی طلب شرق اوکراین قبل از شروع جنگ است. نویسندگان CSIS از داده های شرکت تجزیه و تحلیل فرکانس رادیویی مستقر در ایالات متحده HawkEye 360 ​​استفاده کردند که به گفته آنها مکان تخمینی پارازیت های مشکوک روسی در نوامبر و دسامبر گذشته را نشان می دهد. و در اولین روز از درگیری، ارتباطات ماهواره ای ایالات متحده Viasat از اختلال در پایانه های زمینی خود در شرق اروپا خبر داد. هریسون می‌گوید احتمالا روسیه در پشت این حمله سایبری قرار دارد، اگرچه هنوز تایید نشده است.

این گزارش‌ها همچنین جزئیات سلاح‌های جدیدی را منتشر کرد که عمدتاً توسط ایالات متحده، روسیه و چین در حال ساخت و توسعه هستند : ازجمله لیزرها و پرتوهای مایکروویو که از زمین یا هواپیما شلیک می‌شوند تا به طور موقت حسگرهای ماهواره‌ها را هنگام نظارت بر شی حساسی کور کنند . در حالی که اثرات یک پرتو کم توان برگشت پذیر است، یک سلاح پرقدرت می تواند ماهواره را کور کند و باعث آسیب دائمی به سنسورها یا مدارهای آن شود.البته هنوز هیچ گزارشی مبنی بر استفاده از چنین سلاح هایی در جنگ وجود ندارد.

 

 

منبع:

https://www.operanewsapp.com/us/en/share/detail?news_id=e1a0d3d78b25e043b14c948db868fd51&news_entry_id=7336b3b9220411en_us&open_type=transcoded&from=news&request_id=share_request

نظرات بینندگان
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب‌سایت منتشر خواهد شد
* متن پیام:
نام و نام خانوادگی:
ایمیل: